SAD jača raketnu obranu protiv Sj. Koreje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki ministar obrane Chuck Hagel objavio je plan jačanja američke raketne obrane protiv "neodgovornih i nepromišljenih provokacija" Sjeverne Koreje, koja je prošli tjedan zaprijetila preventivnim nuklearnim napadom na SAD.

Hagel kaže da Pentagon dodaje 14 proturaketnih presretača u Fort Greely na Aljasci, čime se zapravo poništava jedna prijašnja odluka predsjednika Baracka Obame, te da se kreće i u postavljanje drugog proturaketnog radara u Japanu.

Pentagon je ostavio otvorenom mogućnost stvaranja lokacije na američkoj Istočnoj obali, na kojem bi se moglo ostaviti još presretača koji bi mogli srušiti dolazeću raketu. Dodatnih 14 presretača stajat će gotovo milijardu dolara i tu odluku mora odobriti Kongres.

"Poduzimanjem koraka koje sam danas opisao, ojačat ćemo zaštitu, ispuniti obvezu prema saveznicima i partnerima te svijetu jasno pokazati da Sjedinjene Države ne popuštaju pred agresijom", rekao je Hagel u petak na konferenciji za novinare.

Sjeverna Koreja upozorila je prošli tjedan da će izvesti preventivni udar na SAD jer se Ujedinjeni narodi spremaju uvesti nove sankcije protiv Pjongjanga koji je 12. veljače izveo novo, treće nuklearno testiranje.

Američki dužnosnici objavili su da se odriču novog proturaketnog presretača koji bi bio postavljen u Europi, a Reuters piše kako je to znak snažnog fiskalnog pritiska na Pentagon. Po riječima tih dužnosnika, europska obrana neće zbog te odluke trpjeti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter