SAD: Iz podzemnih spremnika istječe nuklearni otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radioaktivni otpad istječe iz šest podzemnih spremnika u centru za skladištenje nuklearnog otpada Hanford u američkoj saveznoj državi Washington, ali zasad nema opasnosti za zdravlje ljudi, rekli su u petak američki dužnosnici.

Guverner Washingtona Jay Inslee objavio je da je istjecanje radioaktivnosti otkriveno nedavno te dodao da bi radioaktivnost mogla zagaditi podzemne vode ispod deponija, ali i naglasio da zasad nema opasnosti od zagađivanja obližnje rijeke Columbije.

"Zasad nema prijetnje... i rizika za zdravlje ljudi povezanog s ovim novootkrivenim istjecanjem, koje je zabilježeno više od 8 km od rijeke Columbije", priopćio je guvernerov ured. "To je ipak uznemirujuća vijest za sve stanovnike države Washington", dodao je Inslee.

Uprava za ekologiju države Washington potvrdila je da su istjecanja radioaktivnosti već u prošlosti zabilježena u četiri od šest spornih podzemnih spremnika u Hanfordu. Svi su ti spremnici izgrađeni prije više desetljeća.

Centar za skladištenje nuklearnog otpada Hanford, površine 1.500 četvornih km, osnovan je 1943. godine u sklopu Projekta Mahattan, programa američke vlade za razvoj prve nuklearne bombe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter