SAD isporucio Izraelu bombe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obamina administracija u tišini je opskrbila Izrael s bombama za uništavanje ukopanih ciljeva, kao što su teroristicka spremišta oružja ili možda podzemni nuklearni pogoni u Iranu, izvijestio je u subotu The New York Times pozivajuci se na izjave americkih dužnosnika.

Americka isporuka bombi za razaranje bunkera, o kojoj je prvi online izvijestio tjednik Newsweek, zapocela je u 2009. godini. Americki dužnosnici koji su potvrdili te isporuke govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni razgovarati o tome javno. Oni su odbili govoriti o broju bombi koje su isporucene Izraelu ili o njihovim tehnickim karakteristikama.

Izrael je tražio tu klasu oružja vec mnogo godina. U 2005. administracija Georgea W. Busha obavijestila je Kongres o tijeku isporuke Izraelu bombi dizajniranih da unište ukopane ciljeve. Naknadne obavijesti o planiranoj prodaji Izraelu razlicitih modela bombi za razaranje bunkera, DSCA je uputila Kongresu ponovo 2007. i 2008. godine.
No, oružje u to vrijeme nije dano Izraelu jer su dužnosnici u Pentagon bili frustriran što je Izrael prenio vojnu tehnologiju Kini. A postojala je i duboka zabrinutost da bi americka isporuka bombi za razaranje bunkera Izraelu, mogla biti videna kao prešutno odobrenje za napad na Iran, istice NY Times.

U meduvremenu je Izrael razvio vlastitu bombu za razaranje bunkera, rekli su dužnosnici, ali su americke varijante ocijenjene isplativijima.

Glasnogovornik Pentagona George Little odbio je komentirati izvješca o isporuci oružja. "Necemo komentirati ta medijska izvješca, no budite uvjereni da se SAD zalaže za sigurnost Izraela i sposobnost da zadrži svoju kvalitativnu vojnu nadmoc", rekao je Little.

Pitanje je toliko osjetljivo da su izraelski vojni dužnosnici zatražili od SAD-a da ne objavi dokumentaciju o transferu oružja, cak i ako to bude zatraženo prema Zakonu o slobodi informiranja, rekli su americki dužnosnici.

Transfer tog naprednog oružja mogao bi pojacati potporu za predsjednika Baracka Obamu medu židovskim biracima. Izraelsko-americki odnosi pretrpjeli su štete po raznim politickim i geopolitickim pitanjima, a napori administracije na jacanju izraelske vojske mogu uvjeriti neke birace da Obama dovoljno podupire Izrael, što mu republikanska oporba cesto predbacuje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter