SAD: Inhalirali amebe koje jedu mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstvene vlasti americke savezne države Louisiana izdale su upozorenje o opasnosti od nepropisne uporabe posuda za inhaliranje nakon nedavna dva smrtna slucaja za koja se smatra da su posljedica ulaska ameba koje jedu mozak kroz sinuse u ljudski mozak, izvijestila je u ponedjeljak americka TV mreža Fox News.

Za obje se žrtve vjeruje da su svoje posude za inhaliranje napunile vodom iz slavine umjesto destilirane ili sterilizirane koju preporucuje proizvodac.

Kada su koristili te posude za ispiranje nosne i sinusne šupljine, smrtonosna ameba koja živi u vodi iz slavine, a zove se Naegleria fowleri, našla je put iz sinusa do mozga.

Parazitski organizam zarazio je mozgove žrtava neurološkom bolešcu što se naziva primarni amebni meningoencefalitis (PAME) - gnojnom upalom mozga koja brzo uništava živcano tkivo i obicno ubija oboljele u nekoliko dana.

Jonathan Yoder, epidemiolog iz americkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je da se slucajevi iz Louisiane još uvijek istražuju da bi se utvrdilo jesu li smrti posljedica izloženosti tretiranoj vodi iz slavine u posudama za inhaliranje, a ne izloženosti netretiranoj vodi iz ribnjaka ili jezera.

Ako je tako, to su prvi poznati slucajevi bolesti u SAD-u izazvani organizmom Naegleria fowleri, koji je preživio proces procišcavanja vode.


Podijeli: Facebook Twiter