SAD i Venezuela prognale diplomate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuela je u utorak navečer izvijestila da su Sjedinjene Države prognale njezina otpravnika poslova u Washingtonu, kao odgovor na progon troje diplomata američkog veleposlanstva u Caracasu, a tu je informaciju Washington odmah potvrdio.

Prognane su još dvije Venezuelke, objavio je Caracas - dan nakon progona američkih diplomata optuženih za gospodarsku sabotažu i za suradnju s oporbom.

Venezuelska vlada se "protivi progonu venezuelskog otpravnika poslova u Washingtonu Calixta Ortege Riosa te druge tajnice veleposlanstva Monice Sanchez i Marisol Gutierrez, konzulice u Houstonu", ističe venezuelsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. SAD je potvrdio informaciju o tom progonu rekavši da zemlju moraju napustiti za 48 sati.

"Žalosno je što je venezuelska vlada još jednom odlučila prognati američke dužnosnike na temelju neutemeljenih optužba, što zahtijeva reakciju", dodao je američki State Department.

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro naredio je u ponedjeljak progon troje američkih diplomata optuženih za dosluh s oporbom radi planiranja sabotaže u gospodarstvu i u elektromreži u toj zemlji. Venezuela je početkom rujna ostala bez struje, što su vlasti pripisale sabotaži. Zemlja također trpi nestašicu hrane i robe široke potrošnje, za što vlada optužuje oporbu i njezine američke simpatizere koji je špekuliranjem žele diskreditirati.

Washington i Caracas, koji od 2010. nemaju veleposlanike nego otpravnike poslova, imaju veoma zategnute diplomatske veze. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter