SAD i J. Koreja dogovorili jačanje raketnog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja je postigla važan sporazum sa Sjedinjenim Državama da više od dva puta poveća domet svojih raketa u odnosu na sadašnje stanje kako bi suzbila prijetnju Sjeverne Koreje, priopćila je u nedjelju vlada.

Ova namjera da se značajno ojača raketno oružje Južne Koreje vjerojatno će uznemiriti komunistički Sjever s kojim je u napetom primirju od podjele poluotoka nakon Korejskog rata 1950-1953. To bi moglo izazvati zabrinutost i Kine, Japana i Rusije čiji bi dijelovi bili u dosegu novih raketa.

Prema postignutom sporazumu Južna Koreja može razvijati rakete do dometa od 800 km prema sadašnjem ograničenju na 300 km, rekao je novinarima Chun Young-woo, tajnik za vanjske i sigurnosne poslove predsjednika Lee Myung-baka.

Kazao je kako su se Sjedinjene Države i Južna Koreja također dogovorili da zadrže maksimalnu nosivost za rakete koje razvije Južna Koreja na sadašnjoj razini od 500 kg. Ukoliko međutim Seoul odluči razviti raketu kraćeg dometa može povećati nosivost.

Seoul već godinama nastoji povećati domet svojih raketa kako bi suzbio Sjever za koji tvrdi da je razvio rakete koje mogu dosegnuti svaki kutak Južne Koreje. Trenutno su cijela Južna Koreja kao i američka vojna postrojenja u Japanu i na Guamu u dometu sjevernokorejskih raketnih napada, prema podacima vlade Južne Koreje. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter