SAD i Izrael izgubili pravo glasa u UNESCO-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države i Izrael automatski su u petak izgubili pravo glasa u UN-ovoj organizaciji za obrazovanje, znanost i kulturu jer im je istekao rok za otplatu dugova toj agenciji, javljaju američki mediji. 

SAD i Izrael odbili su plaćati obavezni doprinos UNESCO-u pošto je ta organizacija 2011. većinom glasova zemalja članica primila Palestinu u punopravno članstvo.

Po pravilima UNESCO-a, Washington i Tel Aviv imali su vremena do petka ujutro da plate dugove ili će automatski izgubiti pravo glasa. Dužnosnik agencije, koji je želio ostati anoniman, kazao je da do petka ujutro "ništa nije sjelo na račun" organizacije. 

Obustava plaćanja američkog doprinosa, koji je iznosio oko 80 milijuna dolara na godinu, odnosno 22 posto ukupnog proračuna UNESCO-a, dovela je organizaciju na rub financijske krize i prisilila je da sreže američke globalne inicijative poput poučavanja o holokaustu i istraživanja fenomena tsunamija. 

Mnoge je u Washingtonu zabrinulo da će SAD postati 'bezuba' članica organizacije, bez utjecaja na međunarodne programe za borbu protiv ekstremizma putem obrazovanja, promocije jednakosti spolova ili slobode medija. Drugi, pak, strahuju da će slabija američka prisutnost dovesti do rasta protuizraelskog osjećaja u UNESCO-u, gdje je arapsko kritiziranje Izraela zbog teritorijalnih razloga stari problem. 

Ova je situacija dovela i do preispitivanja američkih zakona po kojima Washington automatski prestaje financirati bilo koju UN-ovu agenciju koja ima Palestinu u članstvu. 

Očekuje se da će zemlje koje su izgubile pravo glasa biti javno obznanjene u subotu na općoj skupštini organizacije u Parizu. 

UNESCO je kao organizacija vjerojatno najpoznatiji po svojim popisima zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine. Ali srž  misije organizacije osnovane 1946. je borba protiv ekstremizma. U današnjem svijetu UNESCO se bavi pitanjima poput pristupa pitkoj vodi, opismenjavanja, borbe protiv siromaštva i promocije slobode izražavanja. U ljudima razvija kreativno mišljenje kao otpor nasilnom ekstremizmu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter