SAD i Iran saveznici u obrani hrvanja

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Tradicionalni politički suparnici Amerikanci i Iranci udružili su se u obrani hrvanja kojeg Međunarodni olimpijski odbor (MOO) želi izbaciti s programa Olimpijskih igara od 2020. godine.

Izvršni direktor američkog Hrvačkog saveza Rich Bender u posjetu je Teheranu gdje se održava turnir Svjetskog kupa prenijela je iranska novinska agencija ISNA. Osim Amerikanaca i Iranaca na sastanku u Teheranu okupit će se i predstavnici ostalih hrvačkih sila - Rusije, Azerbajdžana, Turske, Gruzije, Bjelorusije, Japana, Kazahstana i Bugarske - svi s jednim ciljem, kako spasiti hrvanje.

"Potrebna nam je podrška Irana i Rusije, kako bi hrvanju sačuvali mjesto u olimpijskoj obitelji, što nema veze sa politikom. Iran je jedna od najvećih hrvačkih sila," kazao je Bender, dok je direktor američke reprezentacije Mitch Hull dodao: "Među nama postoje velike političke razlike, no kada je u pitanju hrvanje svi smo na istoj strani. 

Predsjednik Iranske hrvačke federacije Hojatollah Khatib pozvao je MOO da još jednom preispita svoju odluku.

"Nadam se kako će MOO promijeniti svoju odluku. Moramo pokazati svijetu svoje jedinstvo i čvrsto se boriti za naš sport."

Izvršni odbor MOO-a je 12. veljače nakon nekoliko krugova tajnog glasovanja s liste 25 sportova za OI 2020. godine isključio hrvanje. No, hrvanje se ipak može vratiti u program Igara ako prođe kvalifikacije u konkurenciji sedam drugih sportova. Za jedno upražnjeno mjesto članovi MOO-a birat će između hrvanja, bejzbola/softbola, karatea, koturaljkanja, sportskog penjanja, skvoša, wakeboardinga i wushua. MOO će konačnu odluku o novom članu olimpijske obitelji donijeti na zasjedanju u Buenos Airesu od 7. do 10. rujna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter