SAD i EU za pooštravanje sankcija Iranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija i SAD spremni su pooštriti sankcije protiv Irana u nadi da će uvjeriti Izrael da ne udari preventivno na iranska nuklearna postrojenja, rekli su diplomati u okviru Glavne skupštine UN-a.

Radi se o povećavanju pritiska na Teheran kojeg Zapad i Izrael sumnjiče da želi proizvesti atomsku bombu pod krinkom civilnog nuklearnog programa. No, radi se i o uvjeravanju Izraela da pokaže suzdržanost nakon "crvene crte" koju je povukao njegov premijer Benyamin Netanyahu na govornici Skupštine u četvrtak.

Telefonski razgovor Benjamina Netanyahua s Barackom Obamom uvjerio je neke diplomate u podudaranje stajališta Izraela i Washingtona, ali teatralna gesta Netanyahua daje povoda sumnji u njegove namjere. On je izjavio da bi Iran mogao imati dovoljno obogaćenog uranija za proizvodnju bombe do polovice 2013. i zatražio da mu se odredi "jasna crvena crta" koju ne smije preći.

Izrael ističe da njegovo strpljenje ima granice, jer izraelski dužnosnici ne vjeruju da će već uvedene sankcije slomiti Teheran.

"Iran je na rubu gospodarske propasti zbog međunarodnih sankcija i sve je više prosvjeda protiv ajatolaha, ali te sankcije nisu razuvjerile režim na vlasti u Teheranu u nastavak nuklearnih ambicija", izjavio je u četvrtak zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter