SAD: Htio ubijati - "jer to radi najbolje"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amerikanac William Spengler mlađi naoružao se u ponedjeljak u zoru puškom, revolverom i sačmaricom i krenuo u pokolj, znajući da je već ubijao, javio je u srijedu The New York Times.

S dubokom mržnjom prema sestri s kojom je živio, i sa željom da naudi susjedima, Spengler je napisao grubi plan u kojem je dao naslutiti što će se dogoditi.

"Tek treba vidjeti koliko susjedstva mogu spaliti i baviti se onime što najviše volim - ubijanjem", napisao je 62-godišnji Spengler u poruci koju je policija pronašla nakon što je on u ponedjeljak ubio dvojicu vatrogasaca iz američkoga gradića Webstera u državi New Yorku.

Prije 32 godine u susjednoj kući u Lake Roadu na obali jezera Ontarija Spengler je čekićem ubio vlastitu baku.

U utorak je policija popisu njegovih žrtava dodala još jednu vjerojatnu: u njegovoj kući pronađeni su ljudski ostaci, a vjeruje se da je riječ o Cheryl Spengler, njegovoj 67-godišnjoj sestri.

Brat i sestra toliko su se mrzili da su živjeli na suprotnim stranama kuće, rekao je bivši susjed Roger D. Vercruysse. "Mrzio je sestru, ali mamu je volio", dodao je. Kad je Aerline Spengler bila u obližnjem staračkom domu, Spengler ju je svaki dan posjećvao, rekao je susjed. Arline je umrla 7. listopada u 91. godini, a sestra Cheryl angažirala je odvjetnika zbog nasljeđivanja kuće.

Ubojica William Spengler 1980. je u dobi od 30 godina ubio svoju baku. Mami je rekao da ju je našao na stubištu, prihvatio je nagodbu i osuđen je zbog ubojstva iz nehaja na 17 godina zatvora. Iz zatvora je izašao 1998. i vrati se kući.

U zoru na Badnjak Spengler je zapalio auto, a kad su vatrogasci stigli, počeo je pucati iz puške Bushmaster kalibra .223, istog tipa poluautomatskog oružja kakvo je upotrebljeno deset dana prije u napadu na školu Sandy Hook u Newtownu u Connecticutu.

Ubio je dvojicu vatrogasaca, a dvojica su još u bolnici, na intenzivnoj njezi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter