SAD: Hagel dao ostavku na Obamin zahtjev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki ministar obrane Chuck Hagel podnio je u ponedjeljak ostavku na zahtjev predsjednika Baracka Obame, ne bi li predsjednik tako ublažio poraz demokrata u Kongresu, javlja Reuters.

Obama je ostavku prihvatio i službeno će je objaviti u 17.10 po srednjoeuropskome vremenu, najavljuje New York Times i poziva se na riječi visokih vladinih dužnosnika koji kažu kako je predsjednik u petak odlučio zatražiti ostavku ministra obrane, jedinoga republikanca u svojoj vladi, nakon niza sastanaka u posljednja dva tjedna.

Ti dužnosnici kažu kako Obama odlukom o smjeni 68-godišnjega Hagela priznaje da je na prijetnju Islamske države nužno reagirati drukčije nego što je to ministar činio. Hagel je republikanac s vojnim iskustvom, bio je skeptičan prema ratu u Iraku, a vodio je američko povlačenje iz Afganistana u vrijeme smanjivanja vojnog proračuna. Ali "idućih nekoliko godina zahtijevat će drukčiji fokus", rekao je jedan dužnosnik Obamine administracije, koji je želio ostati anoniman.

On tvrdi da Hagel nije otpušten, nego da je on sam prije dva tjedna počeo s predsjednikom razgovarati o svojoj političkoj sudbini te da su se obojica složila kako je vrijeme da ode. No Hagelovi suradnici posljednjih tjedana uporno govore kako on očekuje da će na mjestu ministra obrane odraditi cijeli četverogodišnji mandat. Čak i prije objave Hagelova odlaska, Obamini dužnosnici nagađali su o mogućoj zamjeni. Spominju se Michele Flournoy, nekadašnja podtajnica za obranu, senator Jack Reed, demokrat s Rhode Islanda i nekadašnji časnik u 82. diviziji zračno-desantnih snaga američke kopnene vojske te Ashton B. Carter, nekadašnji zamjenik ministra obrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter