SAD dostavlja pomoć Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države počele su u petak iz zraka dostavljati humanitarnu pomoć izbjeglim Jazidima koji bježe od iračkih islamista, ali u petak još nema podataka da su počeli i zračni udari kojima se Washington nada zaustaviti napredovanje Islamske države.

Predsjednik Barack Obama objavio je da je odobrio ograničeno bombardiranje kako bi spriječio »genocid« i zaustavio napredovanje sunitskih radikala koji su već zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka i stigli na pola sata vožnje od Arbila, regionalne prijestolnice iračkih Kurda.

Amerika je tako prvi put odlučila primijeniti vojnu akciju otkako su islamisti u lipnju počeli munjevitu ofenzivu i zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka te proglasili »kalifat« u zauzetim dijelovima Iraka i Sirije.

Zbog skupih ratova u Iraku i Afganistanu, Obama je veoma nesklon slanju američkih snaga na Bliski istok. Zato je objavio da odobrava »ciljanu« upotrebu zračnih snaga za zaštitu »američkih interesa« nastave li pripadnici Islamske države napredovati prema Arbilu, sjedištu regionalne kurdske vlasti.

Nakon što su prvi transportni avioni izbacili hranu i vodu pripadnicima etničke i vjerske manjine Jazida koji se skrivaju u nepristupačnim planinama jer su islamisti zauzeli njihov grad Sindžar, Obama se u četvrtak kasno navečer obratio naciji televizijskim govorom.

Reutersova fotografija u četvrtak pokazala je pobunjenike koji dižu zastavu na kontrolnoj točki 45 kilometara od Arbila, što znači da su stigli dosad najbliže tome gradu od milijun i pol stanovnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter