SAD: Devet mrtvih u snježnoj oluji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje tri osobe su poginule, a tri milijuna kucanstava ostala bez struje u rijetko snažnoj listopadskoj snježnoj oluji na sjeveroistoku SAD-a.

Najviše napadalog snijega, 80 centimetara, izmjerno je u mjestu Jaffrey u New Hampshireu, po podacima nacionalne meteorološke službe. Samo 45 kilometara sjeveroistocno od New Yorka napadalo je 48 centimetara snijega. Težak i mokar snijeg oštetio je elektricne vodove od Zapadne Virginije do Mainea. Bez struje je oko tri milijuna kucanstava.

Države New York, New Jersey, Connecticut i Massachusetts proglasile su izvanredno stanje od vremenske nepogode. Guverner Connecticuta Dannel Malloy izjavio je da ovoliko ljudi nije ostalo bez struje u povijesti te države. U New Jerseyju bez struje je ostao i guverener Chris Christie u svojoj kuci.

Maine, New Jersey i Massachusetts objavili su kako ocekuju da ce do potpunog povratka opskrbe elektricnom energijom proci nekoliko dana, a u Connecticutu bi to moglo potrajati cijeli tjedan. Znatno je poremecen cestovni, željeznicki i zracni promet u tom dijelu Sjedinjenih Država.

Oluja, koja je pocela u subotu, oslabjela je donekle u nedjelju popodne po mjesnom vremenu iznad sjevernih država Nove Engleske. Lokalni mediji javljaju da je 48 putnika bilo blokirano 13 sati u Amtrakovom vlaku za Boston nakon odrona kamenja na prugu. U subotu je 126 putnika zracne kompanije JetBlue provelo sedam sati u zrakoplovu blokiranom na pisti zracne luke Bradley u Haftfordu u Connecticutu.

Živote je dosad izgubilo devet osoba. Šest u prometnim nesrecama izravno povezanima s olujom, a tri u ostalim nesretnim slucajevima. U gradu New Yorku palo je 7,3 centimetra snijega, najviše u listopadu od 1969. godine.


Podijeli: Facebook Twiter