SAD: Deset godina zatvora za Jihad Jane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amerikanka koja sebe naziva Jihad Jane osuđena je u ponedjeljak na 10 godina zatvora zbog sudjelovanja u neuspjelom pokušaju likvidacije švedskog umjetnika koji je glavu proroka Muhameda prikazao na psu, objavili su tužitelji, podsjećajući da se radi o zavjeri povezanoj s al Kaidom.

Colleen R. LaRose, 50-godišnjakinja koja se preobratila na islam putem interneta, već je odslužila četiri godine zatvora. Priznalu je krivnju 2009. da je slijedila naređenja operativaca al Qaede.

LaRose, koja je mogla dobiti i doživotni zatvor, surađivala je s vlastima nakon uhićenja i pomogla u ostalim terorističkim slučajevima, potvrdilo je tužiteljstvo.

LaRose se upoznala 'online' s muslimanskom zajednicom i postala gorljiva muslimanka, uzevši ime Jihad Jane. S namjerom likvidacije umjetnika Larsa Vilksa otputovala je u Europu 2009., ali je njezino sudjelovanje u zavjeri bilo više "aspiracijske nego operacijske prirode", zaključio je njezin odvjetnik. Također je istaknuo da njegova klijentica u životu nikada nije ispalila niti jedan metak, a osvrnuo se i na njezino teško djetinjstvo kada ju je u dobi od sedme do 13 godine sustavno silovao vlastiti otac. Postala je prostitutka i teška ovisnica o drogama.

Njezino se ponašanje može uvelike objasniti dubokim psihološkim ožiljcima iz djetinjstva, dodao je, ocjenjujući da bi je trebalo pustiti na slobodu. Tužiteljstvo smatra da ona i dalje predstavlja terorističku prijetnju društvu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter