SAD demantira da je planirao pregovarati s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države opovrgnule su izvješće New York Timesa o tome da su SAD i Iran pristali izravno pregovarati o iranskome nuklearnom programu, dodavši da ostaju predane suradnji s drugim silama u rješavanju tog problema.

"Nije točno da su SAD i Iran pristali na bilateralne pregovore niti na bilo kakav susret nakon američkih izbora", ističe se u priopćenju glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommyja Vietora.

New York Times je pozivajući se na anonimnog dužnosnika Obamine administracije u subotu objavio da su dvije strane pristale na bilateralne pregovore nakon tajnih sastanaka američkih i iranskih dužnosnika. Iran je, kako je prenio New York Times, insistirao na tome da razgovori ne počnu prije američkih izbora 6. studenoga jer želi znati s kojim će predsjednikom pregovarati. Bijela kuća je vrlo brzo opovrgnula izvješće.

SAD i ostale zapadne sile optužili su Iran da stvara nuklearni program kojemu je cilj razvoj nuklearnog oružja, no Teheran ustraje na tome da je njegov nuklearni program mirnodopski. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter