SAD deblokira 500 milijuna dolara za Palestince

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedinjene Države deblokirale su 500 milijuna dolara pomoći  Palestincima, sumu koju je mjesecima držao zamrznutu američki Kongres, objavio je u petak State Department.

Prema riječima glasnogovornice State Departmenta Victorie Nuland, SAD su u proračunu za 2012. predvidjele 295,7 milijuna dolara, dok su u proračunu za 2013. predvidjele 200 milijuna dolara pomoći.

Pomoć predviđena u proračunu za prošlu godinu sastojala se od 195,7 dolara za gospodarsku i humanitarnu pomoć i razvoj, koju osigurava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), dok je 100 milijuna dolara bilo namijenjeno borbi protiv droge.

Drugi dio pomoći u iznosu od 200 milijuna dolara, planiran u sklopu proračuna za 2013., odnosi se na izravnu pomoć proračunu Palestinske samouprave.

Obamina administracija zatražila je krajem veljače od Kongresa dodatnu pomoć od 200 milijuna dolara za projekte USAID-a u Palestini.

Objava o američkoj deblokadi pomoći dolazi nakon što je prethodnih dana američki predsjednik Barack Obama boravio na Bliskom istoku i posjetio Izrael, Palestinska područja i Jordan.

Palestinski premijer Salam Fajad u utorak je izjavio kako je zadovoljan nakon sastanka s financijerima u Bruxellesu uz pomoć kojih će Palestinska samouprava moći namaknuti potrebna sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dolara za 2013. godinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter