SAD: Čini se da je Sirija koristila kemijsko oružje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuća u četvrtak je potvrdila da je obavijestila zastupnike u Kongresu o mogućnosti da je režim Bašara al-Asada u Siriji u manjoj mjeri upotrijebio kemijsko oružje, te naglasila da te vijesti još nisu dovoljno istražene.

"Naša obavještajne službe zaključile su da je sirijski režim upotrijebio manju količinu kemijskog oružja, posebice sarin", objavila je glasnogovornica vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden, nakon što je ministar obrane Chick Hagel otkrio tu informaciju tijekom posjeta Abu Dabiju.

Objasnila je da procjene obavještajnih službi nisu dostatne. Procjene američkih obavještajnih službi dijelom se temelje na uzorcima s ljudi, rekla je glasnogovornica NSC, ureda za vanjsku politiku predsjednika Baracka Obame. "Naše se procjene moraju temeljiti na procjenama obavještajnih službi kada pokušavamo dobiti vjerodostojne i provjerene podatke", dodala je.

Objasnila je da lanac prijenosa uzoraka nije jasan i ne mogu potvrditi o kakvoj se izloženost sarinu radi. Predsjednik Obama više je puta upozorio Asadov režim na nedopustivost upotrebe kemijskoj naoružanja i rekao da bi to bila teška i tragična pogreška. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter