SAD će vjerojatno zabraniti unos elektroničkih uređaja u zrakoplove za Europu

Mate Delić (M. MIJOŠEK)
Mate Delić (M. MIJOŠEK)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa  vjerojatno će proširiti zabranu unošenja elektroničkih uređaja u zrakoplove za SAD iz Europe ali istodobno provjerava kako da osigura da litijske baterije u prtljazi ne eksplodiraju u zraku, kazali su dužnosnici u srijedu.

Takvo proširenje zabrane moglo bi pogoditi američke zračne prijevoznike poput United Airlinesa, Delta Air Linesa i American Airlinesa. Američki i europski dužnosnici koje je kontaktirao Reuters kažu kako očekuju da će tu odluku Američki ured za domovinsku sigurnost (DHS) objaviti uskoro.

Za četvrtak je planiran susret DHS-a s predstavnicima zračnih prijevoznika kako bi se razmotrila sigurnosna pitanja a isti dan ministar domovinske sigurnosti John Kelly trebao bi brifirati senatore o domaćim sigurnosnim prijetnjama i drugim pitanjima vezanim uz zračni prijevoz.

U ožujku SAD je uveo restrikcije za unošenje prijenosnih računala i drugih elektroničkih naprava u zrakoplove iz deset zemalja među kojima su Turska, Saudijska Arabija, Emirati i Katar zbog strahovanja da bi se tako mogla maskirati bomba.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter