SAD će pustiti 55 zatvorenika iz Guantanama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je popis s imenima 55 zatvorenika koji su određeni za puštanje na slobodu iz zatvora u bazi u Guantanamu, ali se još uvijek nalaze u njemu, što je Američka unija za građanska prava (ACLU) ocijenila "djelomičnom pobjedom transparentnosti", izvijestile su novinske agencije.

Objavom imena izmijenjena je odluka iz 2009. godine da se imena zatvorenika koji će biti pušteni u druge zemlje drže u tajnosti. Vlada SAD-a je vjerovala da bi imena stvarala diplomatske teškoće pri dogovaranju njihovog prebacivanja na "sigurne i odgovorne" lokacije.

Većina zatvorenika s popisa su iz Jemena, uključujući Muhameda Al Hamirija, kojeg zastupa Omar Farah, odvjetnik američke pravničke udruge Centar za ustavna prava.

Više od trećine zatočenika u Guantanamu su muškarci iz Jemena koji su određeni za oslobađanje. Trenutačno SAD neće prebaciti niti jednog od jemenskih zatočenika natrag u njihovu zemlju zbog tamošnjeg nestabilnog stanja i mogućnosti da nastave s militantnim aktivnostima.

Sada se u Guantanamu, u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi, nalazi 167 zatvorenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter