SAD ce povuci 7.000 vojnika iz Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U okviru nove obrambene strategije i mjera štednje koje pogadaju proracun Pentagona SAD ce povuci oko 7.000 od 81.000 americkih vojnika razmještenih u Europi, izjavio je ministar obrane Leon Panetta.

Pentagon ce povuci dvije borbene brigade kopnene vojske s bazom u Europi, što je otprilike 7.000 ljudi, obznanio je Panetta, ali nije rekao na koje brigade se to odnosi.

Ova mjera dio je nove americke obrambene strategije koju je 5. sijecnja predstavio predsjednik Barack Obama. Njome se predvida davanje strateškog prioriteta azijsko-pacifickoj regiji, te Bliskom istoku. Ta je strategija odraz mjera štednje koje ce pogoditi Pentagon tijekom sljedecih deset godina, do kad bi se trebalo uštedjeti 487 milijardi dolara.

"Ministar i drugi visoki dužnosnici Pentagona temeljito su se konzultirali s našim europskim saveznicima glede novog strateškog pravca. Naše obveze oko sigurnosti Europe i NATO-a ostaju iste", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

Približno 81.000 americkih vojnika stacionirano je u Europi, po podacima Pentagona s kraja rujna 2011. godine. Medu njima je 41.000 vojnika kopnene vojske, vecinom razmještenih u bazama u Njemackoj. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter