SAD će biti vodeći proizvođač nafte do 2017.?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su pokrenuli energetsku revoluciju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), plin i nafta iz škriljca postaju važni energetski faktor i u ostalim zemljama širom svijeta.

Zahvaljujući tehnologiji hidrauličkog frakturiranja koja se koristi za vađenje nafte i plina iz škriljca, SAD je na putu da postane vodeći svjetski proizvođač nafte do 2017., a neto izvoznik do 2030., pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Osim što radikalno mijenja američki energetski krajolik, revolucija također preoblikuje tržišta u inozemstvu. Zahvaljujući iznenadnom obilju jeftinog prirodnog plina američki dobavljači električne energije izbjegavaju domaći ugljen pa su ga proizvođači počeli izvoziti po niskim cijenama u Europu i Aziju.

Taj trend oživio je u Europi sklonost termoelektranama na ugljen i ugrozio planove o prijelazu na plinske termoelektrane, unatoč zabrinutosti zbog zagađenja zraka.

Energetski stručnjaci ističu da će u sljedećim godinama SAD vjerojatno početi izvoziti u Europu i Aziju i ukapljeni prirodni plin (LNG). Američke vlasti već su dale zeleno svjetlo za gradnju četiri izvozna terminala za ukapljeni prirodni plin. "Očekujemo da će negdje od 2016. SAD stvarno početi izvoziti veće količine LNG-a i to će u idućim desetljećima iz temelja promijeniti veze među tržištima", rekao je analitičar Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Tim Gould na nedavnoj konferenciji za novinare.

Europa je također suočena sa škakljivim pitanjem plina iz škriljca. Stari je kontinent trenutno u velikoj mjeri ovisan o ruskom plinu a njene zalihe u Sjevernom moru brzo se troše. Europska unija zasad nije usvojila jedinstvenu plinsku strategiju ali dužnosnici smatraju to pitanje strateški važnim.

Povjerenik EU-a za energetiku Guenther Oettinger kazao je u svibnju da bi plin iz škriljca mogao biti dobar adut u pregovorima s ruskim Gazpromom o novoj cijeni plina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter