SAD: Cyber napad može biti objava rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svojoj prvoj službenoj cyber strategiji Pentagon je zakljucio da racunalna sabotaža koja dolazi od druge zemlje može predstavljati objavu rata, što otvara mogucnost da Sjedinjene Države uzvrate koristeci tradicionalnu vojnu silu, izvijestio je u utorak online dnevni list The Wall Street Journal.

Pentagonova cyber strategija, ciji bi neklasificirani dijelovi trebali biti objavljeni u lipnju, predstavlja pokušaj da se uhvati korak s promjenama u svijetu u kojem haker može biti znacajna prijetnja americkim nuklearnim reaktorima, podzemnim željeznicama, naftovodima kao i vojska neprijateljske zemlje, navodi WSJ.

Djelomice, Pentagon namjerava svoj plan iskoristiti kao upozorenje potencijalnim protivnicima o posljedicama napada na SAD na taj nacin. "Ako vi ugasite naš elektroenergetski prsten, možda mi spustimo projektil na jedan vaš dimnjak", rekao je jedan vojni dužnosnik.

Nedavni napadi na racunalni sustav Pentagona, kao i sabotaža iranskog nuklearnog programa preko kompjutorskog crva Stuxnet, povecali su hitnost americkih nastojanja da se razvije formalizirani pristup cyber napadima. Kljucni trenutak dogodio se 2008. kada je provaljeno u najmanje jedan kompjutorski sustav americke vojske.

Ovoga je vikenda veliki proizvodac vojne opreme Lockheed Martin objavio da je bio žrtva infiltracije u racunalni sustav, umanjujuci ucinke napada.

WSJ istice da ce izvješca potaknuti raspravu o nizu osjetljivih pitanja koja je Pentagon ostavio neodgovorenima, ukljucujuci ono može li SAD ikada biti siguran u podrijetlo napada te kako definirati kada je racunalne sabotaža dovoljno ozbiljna da bi predstavljala objavu rata. Ta su pitanja vec bila predmet spora unutar vojske.

Jedna od zamisli koja dobiva zamah u Pentagonu je pojam ekvivalencije. Ako cyber napad prouzroci smrt, štetu, razaranje ili veliki poremecaj kakve bi izazvao i tradicionalni vojni napad, bio bi kandidat za uporabu sile koja bi bila ravna odmazdi.

Dokument Pentagona ima oko 30 strana u klasificiranoj verziji i 12 stranica u neklasificiranoj. U njemu se zakljucuje da se ratno pravo, izvedeno iz razlicitih sporazuma i obicaja, koje je tijekom godine postalo vodic za ponašanje u ratu i razmjernost odgovora, primjenjuje u cyber prostoru kao u tradicionalnom ratovanju, prema tri vojna dužnosnika koja su procitala dokument.

Strategija ce naglasiti važnost uskladivanja americke doktrine za cyber rat s onima americkih saveznika te odrediti nova nacela sigurnosnih politika.

NATO je prošle godine povukao prvi potez kada je odlucio da ce u slucaju cyber napada na saveznika sazvati skupinu koja ce se zajednicki konzultirati o tim napadima, navodi WSJ.


Podijeli: Facebook Twiter