"Sad but True" Vedrana Perkova u staroj tiskari


Izložba naziva "Sad but True" Vedrana Perkova otvorena je sinoć u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Ovo je prvi put da se taj autor samostalno predstavlja u Puli, no njegove smo radove mogli već vidjeti tijekom skupnih izložbi "Tu smo" MSUI-ja.

Radovi su mu nepredvidljiva kombinacija autoportreta, autoironije, ali i poticanja posjetitelja na samopropitkivanje. Izložbu su otvorili kustos Mladen Lučić i ravnateljica MSUI-ja Gorka Ostojić Cvajner, koja je kazala da je s Perkovim lako surađivati pogotovo kada su u pitanju radovi koji nastaju koprodukcijom autora i muzeja kao institucije/naručitelja.

- Radovi Vedrana Perkova savršeno su se uklopili u prostore MSUI-ja, a zanimljivo je da upravo stara tiskara potiče autore da kreiraju neuobičajeno velika djela. Perkov je britki opservator analitičkog duha naše društvene zbilje, i to na nenametljiv način aplicira u svoju umjetnost, kazala je Ostojić Cvajner.

Mladen Lučić je kazao da je radove Perkova želio dovesti u Pulu čim je vidio njegovu izložbu u splitskoj Galeriji umjetnina te je dodao da je za pulsku izložbu Perkov donio i novi rad – maketu Yeti muzeja - što dobro opisuje stanje u kojem se nalazi MSUI – muzej koji nije smješten u adekvatan prostor unatoč planovima i projektima koji su ostali samo na papiru.

- Vedranova priča s društvom nije obračun jer on kreće od svog lika. Svjestan je sebe i svoje pozicije u društvu te što mu ta sredina daje i nudi. Kod njega se radi o raznim formama autoportreta koji se referiraju na povijesne osobe i događaje i u kojima su prisutni ironija, sarkazam i autokritika, kazao je Lučić.

U predgovoru izložbe napisao je da su otočka opuštenost, urođeni instinkt za preživljavanjem i specifičan smisao za humor svojstveni njegovom biću što se, naravno, jasno očituje i u njegovom umjetničkom svjetonazoru.

- Ta otočka genetika i dalmatinsko podneblje urodilo je evidentnim dišpetom koji u Perkovoljevoj umjetnosti postaje prepoznatljivim čimbenikom, kreatorom i pokretačem ideja koje rezultiraju originalnim i autorski prepoznatljivim rješenjima. Iskušavajući se gotovo jednako uspješno u svim medijima kojima se služi suvremena vizualna umjetnost, Perkov se neprekidno poigrava s društvenom stvarnošću i danas uvriježenim civilizacijskim vrijednostima, što često dovodi do ruba satire, ali taj rub ne prelazi.

Njegov je umjetnički govor britka društvena kritika koju priča u prvom licu ne bježeći od autoironije i samokritike, kojom još više naglašuje ozbiljnost sumorne svakodnevnice, piše Lučić.

Izložbu "Sad but True" čine djela nastala od 2010. do 2013. godine u različitim medijima - ambijenti, instalacije, skulpture, slike, plakat, objekti i video. Izložba u MSUI-ju koju zaista vrijedi posjetiti otvorena je do 31. ožujka. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter