SAD: 89 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Sjedinjene Države, uzdrmane najnovijim ubojstvom dvoje novinara usred bijelog dana tijekom javljanja uživo, ponovo su uvučene u žučne rasprave o posjedovanju vatrenog oružja od kojeg godišnje strada više od 30.000 ljudi, javljaju agencije. SAD je također najrazvijenija zemlja svijeta s najvišom stopom oružja po stanovniku, a na 100 stanovnika dolazi čak 89 komada vatrenog oružja, ne računajući policiju i vojsku.

Amerikanci također drže i neslavan rekord po broju ubojstava vatrenim oružjem, 29,7 ubojstava vatrenim oružjem godišnje na milijun stanovnika, prema UN-ovom Indeksu ljudskog razvoja (HDI). Druga na ljestvici je Švicarska sa 7,7 ubojstava vatrenim oružjem na milijun stanovnika, dok je Australija nakon usvajanja strožih zakona o posjedovanju oružja od 1996. za polovicu smanjila taj broj, na 1,4 ubojstva na milijun stanovnika. U SAD-u su također vrlo česta i masovna ubojstva vatrenim oružjem, više od četiri osobe odjednom, a kako izvješćuje The Mass Shooting Tracker, takvih je ubojstava u 2015. do sada bilo 248. No, usprkos čestim ubojstvima iz vatrenog oružja, najviše smrti uzrokovanih vatrenim oružjem odnosi se na samoubojstva. I dok je 2013. zabilježeno 11.208 ubojstava vatrenim oružjem, iste godine je vatrenim oružjem izvršeno 21.175 samoubojstava. Nakon ubojstva 20 djece i šestero odraslih 2012. u osnovnoj školi Sandy Hook, američki Kongres je predložio zabranu prodavanja jurišnih pušaka i neke druge mjere za obuzdavanje oružanog nasilja, no sve su inicijative propale.

Moćni lobby, Nacionalno udruženje za vatreno oružje (NRA), od 2009. snažno zagovara pravo na oružje i spremno je spriječiti svaku inicijativu usmjerenu prema kontroli oružja. Drugi amandman američkog Ustava jamči pravo svakom na posjedovanje oružja, iako je legalizacija različita u 50 saveznih država, a i većina Amerikanaca, kako pokazuje ankete, smatraju zaštitu prava na oružje važnijom od nužnosti uvođenja ograničenja na posjedovanje vatrenog oružja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter