SAD: 12 mrtvih, više ranjenih u mornaričkoj bazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 12 osoba ubijeno je u ponedjeljak u pucnjavi u američkoj mornaričkoj bazi u Washingtonu, među njima i jedan napadač, dok vlasti tragaju za još dvojicom mogućih napadača odjevenih u vojne uniforme, izvijestili su dužnosnici. Preminuli napadač je identificiran i zove se Aaron Alexis, prenose američki mediji.

Procjena broja mrtvih mijenjala se u satima nakon pucnjave koja se dogodila oko pet kilometara od Bijele kuće. Gradonačelnik Washingtona i policija potvrdili su 12 mrtvih u napadu u stožeru Zapovjedništva mornaričkih sustava, jednom od pet takvih zapovjedništava u kojem civili, vojno osoblje i ugovorni suradnici grade, kupuju i održavaju bojne brodove i podmornice. U stožeru je zaposleno oko 3.000 ljudi.

"Motivi napada su nam zasad nepoznati", rekla je zapovjednica policije američkog glavnog grada Cathy Lanier. Policija je dvojicu osumnjičenih opisala kao bijelca i crnca, odjevene u vojne uniforme, iako ostale sigurnosne službe upozoravaju kako se ne zna je li bilo više od jednog napadača.

"Suočeni smo s još jednim masovnim ubojstvom, a ovo današnje dogodilo se u još jednoj vojnoj bazi, u našem glavnom gradu", rekao je predsjednik Barack Obama koji se zauzima za strožu kontrolu oružja otkako je naoružani napadač u prosincu prošle godine ubio 20 školske djece i šestoro odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu. "Oni su svjesni opasnosti koja ih očekuju izvan domovine, no danas su suočeni s nezamislivim nasiljem koje nisu očekivali kod kuće", dodao je Obama.

Među ranjenima je jedan policajac, koji je operiran i u stabilnom je stanju, te još jedan pripadnik službi sigurnosti, doznaje se u policiji. U sveučilišnoj bolnici u Washingtonu kažu da liječe tri ranjenika koja su u kritičnom stanju i da očekuju još ozlijeđenih. Deseci policajaca i vozila hitne službe okružila su kompleks u jugoistočnom dijelu grada koji se nalazi oko 1,5 kilometar od Capitol Hilla. Zbog napada su jedno vrijeme bila obustavljena polijetanja zrakoplova iz zračne luke Ronald Reagan, a zbog opreza zatvoreno je šest škola. Baza u Washingtonu najstarije je vojno postrojenje američke mornarice. U tom bivšem brodogradilištu smješteno je Zapovjedništvo mornaričkih sustava, pomorski muzej i ostale službe. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter