Sačuvati Brajšina djela i rad od zaborava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrnaesti Dani vokalne glazbe - "Brajši u spomen", pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, i ove će se godine tradicionalno održati u Domu hrvatskih branitelja, u subotu, 4. studenog, s početkom u 19 sati.

Subotnji svečani koncert uveličat će gosti iz Republike Makedonije – Crkveni zbor 'Sv. Jovana Kukuzela iz Vinica, a raznovrsnim programom predstavit će se i MZ GD Sokol iz Buzeta.

Vokalna skupina KUD-a ZVIR Jelenje iz Jelenja posebna je po svojem načinu izvođenja, a podmladak KUD-a Uljanik će se predstaviti najpoznatijim istarskim plesovima: balunom i mantinjadom, Ženski zbor Matice umirovljenika iz Pule "Zlatne godine" pokazat će da tko pjeva u duši je uvijek mlad, i naravno tu su i domaćini-organizatori MZ KUD-a ''Matko Brajša Rašan''.

Kao i svake godine, zborski će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno otpjevati istarsku himnu "Krasna zemljo", a gosti koji ne čine zbor izvest će prikladnu točku vezanu za Istru i istarsku ljestvicu.

KUD "Matko Brajša-Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali pred prepunom dvoranom Doma hrvatskih branitelja.

Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove iz različitih gradova hrvatske i europskih zemalja. Zborovi na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja M. Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

Svečanost se privodi kraju zajedničkom pjesmom, zakuskom i druženjem članova zborova i njihovih dirigenata.

Matko Brajša Rašan započeo je sa zapisivanjem istarskih napjeva i cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a "Matko Brajša Rašan", je sačuvati uspomenu na ovog skladatelja od zaborava. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter