Sabrini Benussi prva nagrada za dokumentarac

Sabrina Benussi na rovinjskom predstavljanju filma
Sabrina Benussi na rovinjskom predstavljanju filma

Trieste Film Festival ušao je u svoju završnicu. Na završnoj večeri 24. izdanja tršćanskog festivala posvećenog filmskim ostvarenjima iz zemalja srednje i istočne Europe, u sekciji dokumentarnih ostvarenja prva je nagrada pripala filmu "Vedo Rosso" (Vidim crveno) Sabrine Benussi iz Rovinja.

Dokumentarac je premijerno predstavljen u studenom prošle godine u Rovinju, a u njemu redateljica i autorica scenarija opisuje, odnosno prepričava život u Rovinju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, konkretno od 1970. do 1980. godine, odnosno smrti Josipa Broza Tita.

Burno desetljeće opisano je očima tadašnjih učenika talijanske osnovne i srednje škole, očima pripadnika talijanske manjine koji su ideološki bili inkorporirani u tadašnje strukture ideologije od pionira preko socijalističke omladine pa sve do članstva u tadašnjem Savezu komunista Jugoslavije.

Bilo je to doba snažnog prodora televizijskih programa u sva domaćinstva, a prvenstveno prodora talijanskih televizijskih programa. Važnu je ulogu imala koparska televizija koja je emitirala na talijanskom jeziku.

Sabrina Benussi je ostvarila zanimljiv i originalan rad iz kojega izviru sve proturječnosti granice, a u prvom redu mentalni sklop koji je određivao život male rovinjske etničke zajednice. Dakle, rad je nagrađen prvim mjestom na tršćanskom filmskom festivalu, a dokumentarac je ostvaren uz potporu Istarske županije, Grada Rovinja i lokalne Zajednice Talijana.

Sabrina Benussi je rođena u Rovinju, studij povijesti okončala je u Trstu gdje trenutno radi kao nastavnica u tamošnjoj školi. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter