Saboru upucen paket poreznih zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada danas je Saboru poslala paket poreznih zakona kojima se uz ostalo povecava opca stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, povecava osnovni osobni odbitak sa 1.800 na 2.200 kuna, za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna, uvode porezna rasterecenja za reinvestiranu dobit, ali i oporezivanje dividende stopom od 12 posto te smanjuje stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.

Ti su zakonski prijedlozi vezani uz prijedlog proracuna, cije je donošenje premijer Zoran Milanovic najavio za ponedjeljak. Zadatak je Ministarstva financija da preko vikenda sve brojke uskladi, da eventualno vidimo postoji li prostora za još neku uštedu odnosno racionalizaciju na rashodnoj strani, rekao je.

Ne radujemo se svemu što moramo napraviti, ali neke stvari su naprosto nužnost i tu ce se tražiti dijalog sa svim interesnim skupinama - sindikatima, civilnim društvom, poljoprivrednicima, kazao je Milanovic.

Ministar financija Slavko Linic istice kako paketom poreznih zakona Vlada predlaže nacin borbe protiv krize u Hrvatskoj. Prihvati li Sabor predložene izmjene Zakona o PDV-u opca stopa PDV-a od 1. ožujka povecat ce se sa 23 na 25 posto.

Kako bi se smanjio negativan utjecaj povecane opce stope, uvodi se snižena stopa od 10 posto za jestiva ulja i masti, djecju hranu i preradenu hranu na bazi žitarica za dojencad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te za bijeli šecer.

Efekt promjena u zakonu o PDV-u u Ministarstvu financija u ovoj godini procjenjuju na 2,5 milijardi kuna.

Predloženim je izmjenama regulirano i da se od pocetka iduce godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pica, vina i pivo u tim objektima. Tu sniženu stopu uvodimo od pocetka 2013. jer ce do tada Porezna uprava biti u stanju uvesti fiskalne blagajne, objasnio je Linic.

Od pocetka iduce godine bit ce povecan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuca kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic, osvrcuci se na pisanje nekih medija kako Vlada radi nešto što nije rekla u izbornoj kampanji i povecava poreze, porucio je kako nitko iz ove Vlade to nije rekao.

"U svom smo programu bili potpuno jasni, na pitanje što ce biti s porezima i PDV-om, jasno smo rekli da ukupno porezno opterecenje necemo povecavati, a da ce se struktura mijenjati. Ovdje o tome govorimo", rekao je Cacic.

Saboru je Vlada predložila i izmjene Zakona o porezu na dobit kojima se sva reinvestirana dobit koja se, po okoncanju obracuna, unese u temeljni kapital oslobada placanja poreza na dobit. Ta bi odredba, predvidaju prijelazne odredbe, stupila na snagu s pocetkom 2013.

Od 1. ožujka ove godine pak u primjeni bi bila odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti i to po stopi od 12 posto i placale bi je i domace i inozemne pravne osobe.

Ministar Linic pritom je najavio kako ce se posebnim propisima urediti olakšice za male dionicare te kako oni ne bi placali taj porez na isplatu dividende do iznosa od 12.000 kuna, a najavio je i da ce se tijekom saborske procedure predložiti i kako dati podršku esop modelima.

Po Cacicevim rijecima, prihod od poreza na dobit u 2011. procjenjuje se na oko 6 milijardi kuna. Do te granice Vlada pruža ruku da se to pretvori u investicije, u kapital, kazao je.

Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. ožujka ove godine povecao bi se osobni odbitak za zaposlene za 400 kuna, na 2.200 kuna, a za umirovljenike za 200 kuna, na 3.400 kuna. Predlaže se i izmjena poreznih razreda, dok bi stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostale iste. U konacnici bi to, kako se procjenjuje, dovelo do rasta placa oko 800 tisuca radnika i mirovina oko 200 tisuca umirovljenika.

Izmjenama Vlada regulira i oporezivanje mirovina iz inozemstva, uvodi kao oporezivi dohodak i dividendu u iznosu vecem od 12.000 kuna godišnje (na vece iznose se kao i kod dobiti placa 12 posto poreza), itd.

Promjene u sustavu poreza na dohodak imaju za cilj povecanje najmanjih placa. Time se kompenzira i ucinak veceg PDV-a, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grcic podsjecajuci kako je procjena da zbog višeg PDV-a cijene ne bi smjele rasti više od 1,4 postotna boda.

Vlada je Saboru s današnje sjednice poslala i izmjene Zakona o doprinosima kojima se od 1. svibnja ove godine opca stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto. To mjesecno znaci 200 milijuna kuna manje, godišnje oko 2,4 milijarde kuna. To pomaže hrvatskom gospodarstvu da ima konkurentniju cijenu rada, kazao je Linic.

Procjenjuje i da prehrambena industrija ne bi trebala podici cijene, jer su veci efekti za gospodarstvo ovo smanjenje doprinosa za 2 postotna boda, nego za dva boda veci PDV.

Najavio je kako ce se za ponedjeljak, kada ce se raspravljati o proracunu, predložiti i zakoni vezani za smanjenje neporeznih davanja, spomenicke rente, vodnog i šumskog doprinosa. To je dodatno rasterecenje gospodarstva, kaže Linic.


Podijeli: Facebook Twiter