Saboru peticija Udruge Franak s 15.000 potpisa

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Udruga Franak jučer je Saboru predala peticiju s 15.000 potpisa, kojom zahtijevaju reobračun ostatka glavnice svih kredita izdanih u švicarskim francima po tečaju koji je bio na dan njihovog odobravanja. Osim toga, udruga traži bolju zakonsku regulativu promjenjive kamatne stope, kao i hitno donošenje Zakona o osobnom bankrotu.

- To su zahtjevi koje smo uložili još prošle jeseni. Prvi zahtjev je maksimalistički i odnosi se isključivo na kredite u švicarskim francima, a druga dva odnose se na sve vrste kredita, i u eurima i kunama, rekla je članica Upravnog odbora Udruge Franak Petra Rodik. Pojasnila je da je drugi zahtjev vezan uz Zakon o kreditnim institucijama, koji je u saborskoj proceduri.

- Postoji konsenzus da se Zakon o osobnom bankrotu mora donijeti što prije, jer je to važno s obzirom na trenutnu situaciju i ovrhe, rekla je Rodik. Dodala je da se priprema zakonska regulativa za buduće korisnike kredita te da bi stoga ona trebala vrijediti i za već postojeće korisnike, pogotovo dugoročnih i stambenih kredita.

Koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić rekao je da će u suprotnom doći do diskriminacije onih koji su podizali kredite u doba u kojem nije bilo adekvatnih zakonskih regulativa.

- Predložili smo amandman na izmjene Zakona o kreditnim institucijama, kojim će dodatno regulirati promjenjiva kamatna stopa. Očekujemo od ministra financija Slavka Linića i zastupnika da prihvate taj naš amandman, rekao je Aleksić. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter