Saborski zastupnici odlučili: 1. prosinca referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor je danas za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Za takvu odluku glasovalo je 104, protiv 13 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano. To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana. Građansku inicijativu "U ime obitelji" svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.

Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima bi u konačnici odlučivao Sabor, dakle ne i o samoj promjeni Ustava. Na takav prijedlog reagirao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obvezujuća, da ima trenutačni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promjenu Ustava te da Sabor o tomu više ne može odlučivati.

Odbor za Ustav jučer je prihvatio HDZ-ove amandmane kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali dio odluke. Sa 75 glasova protiv i 39 za Sabor je odbio amandman kojim je Klub nezavisne Jadranke Kosor i HGS-a predložio da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

VE: Postoji širok manevarski prostor

Vijeće Europe upozorilo je u petak Hrvatsku da ne poduzima nikakve korake koji bi se mogli smatrati diskriminatornima prema 'gay' zajednici, nakon što je Sabor donio odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene, javila je Reuters TV.

"Članstvo u EU ne jamči automatsko poboljšanje ljudskih prava, kao što smo vidjeli već u više ranijih slučajeva", rekao je za tu televiziju povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks na marginama konferencije u Beogradu. "Europski sud za ljudska prava daje vrlo širok manevarski prostor zemljama članicama glede istospolnih brakova i partnera. Ne postoji jedinstveni standard širom Europe s tim u svezi", rekao je.

HNS-ovci nisu podržali raspisivanje referenduma

Dio HNS-ovih zastupnika bio je protiv, a dio ih je ostao suzdržan u glasovanju o raspisivanju referenduma za 1. prosinca.

Da HNS-ovci neće poduprijeti tu odluku, prije glasovanja je najavio predsjednik njihova kluba Jozo Radoš, koji je protumačio da se u raspisivanju referenduma sukobljavaju načela prava građana na referendum i zaštite prava manjina.

- Odlučili smo poduprijeti prvo načelo, no u međuvremenu je odbijen zahtjev za ocjenom ustavnosti i mi takvu odluku nećemo podržati, rekao je Radoš. Smatra da je Ustavni sud morao ocijeniti ustavnost pitanja o kojem postoje dvojbe u javnosti.

- Postoje ozbiljne sumnje u ustavnost tog pitanja, jer se njime ugrožava pravo jedne manjine u hrvatskom društvu. HNS tu odgovornost neće preuzeti, poručio je Radoš.

Željko Reiner (HDZ) uzvratio je, pak, da vladajući sve koji misle drugačije i imaju drugačiji svjetonazor smatraju svojim neprijateljima. Ustvrdio je da se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su "vremena jednoumlja iza nas".

- Unošenje ovakve formulacije u Ustav ne diskriminira nikoga niti ikome oduzima išta, ustvrdio je Reiner te je podsjetio da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu. "Nitko nikad zbog te formulacije nije rekao da je neka skupina diskriminirana", kazao je Reiner.

Slično misli i Dražen Đurović (HDSSB). "Nisam siguran da bi one koji traže ocjenu ustavnosti zadovoljilo i mišljenje Ustavnog suda, ako bi bilo pozitivno. Možda bi ih zadovoljilo samo ustavno pitanje da brak nije zajednica muškarca i žene", rekao je Đurović.

Upitao je i zašto se oko referendumskog pitanja stvara toliki problem, ocijenivši da takva ustavna formulacije neće ugroziti homoseksualce niti spriječiti da im se kroz druge zakone daju prava kakva uživaju u drugim zemljama EU-a.

- Pripadnici nekih stranaka imaju problem s većinskim mišljenjem, ali mi živimo ovdje gdje živimo, s narodom kakav jest. Svi koji su protiv definicije braka mogu provesti kampanju, izići na referendum i glasovati protiv, rekao je Đurović te je najavio da će osobno na referendumu glasovati za.

13. studenog udruge predaju prijedlog ustavnom sudu

Ženske udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske izvijestile su danas da će u srijedu, 13. studenog, Ustavnom sudu predati prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja, nakon što je Hrvatski sabor danas raspisao referendum na kojemu će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Ako se takva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi put u Hrvatskoj povijesti na referendumu će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine, upozoravaju ženske grupe pitajući se što se može očekivati u budućnosti i čija će se ljudska prava sljedeći put naći na referendumu. "Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?", pitaju Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske.

U zajedničkom priopćenju ističu da se ni Vlada niti Hrvatski sabor nisu dosad službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja, dok se Ustavni sud, na svoju inicijativu, isključivo očitovao o proceduri, ali ne i o ustavnosti samoga pitanja.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter