Saborski odbor za ljudska prava o zdravstvenom odgoju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Komisije HBK-a Iustitia et pax sisački biskup Vlado Košić sudjelovao je danas u raspravi o zdravstvenom odgoju koju je organizirao saborski Odbor za ljudska prava. Štoviše, upravo je spomenuta Komisija predložila tu tematsku sjednicu, pa je Košić održao uvodno slovo.

Koliko je poznato ni Košić ni drugi biskupi nemaju djecu. Ali, u videouratku objavljenom na YouTubeu, u kojem se kao autor navodi Krešimir Miletić, predsjednik udruge Vigilare koja je u Hrvatsku dovela Judith Reisman, tvrdi se da nitko tko nema djece nema što tražiti u raspravi o zdravstvenom odgoju.

Trominutni filmić počinje konstatacijom "oni bi odgajali našu djecu", a onda se redaju fotografije Aleksandra Štulhofera, Almira Hodžića, nekih novinara i voditelja gay udruga uz opasku - ups... pa on uopće nema djecu.

Zatim se pojavljuje fotografija Miletića s članovima obitelji i tekst "A učili bi mene kako da supruga i ja odgajamo naše četvero djece, i to upravo o spolnosti, seksualnosti i roditeljstvu. Ovaj film moj je odgovor na to".

Upitali smo stoga Miletića zašto je on, premda je angažirani katolik, protiv toga da katolički svećenici govore o spolnom odgoju. No, Miletić je negirao da je napravio video.

- Tekst je, istina, moj. Napisao sam ga na nekom internetskom forumu, i to kao odgovor na tvrdnje da se svećenici ne smiju miješati u rasprave o spolnom odgoju zato što nemaju vlastitu djecu. Ali, nisam autor tog filmića. Šokiran sam da je netko iskoristio moje riječi i još ih ukomponirao s fotografijom moje obitelji. Nikad to ne bih učinio. Tražit ću od YouTubea da maknu taj video, rekao nam je Miletić.

Trosatna sjednica saborskog odbora protekla je u mirnom ozračju, no obje su strane ostale na svojim početnim polazištima. Tako je Ante Babić (HDZ) ustvrdio da četvrti modul krši ljudska prava na najgori način od 1990. godine.

Druga je strana naravno također ostala pri svojim stajalištima. Tako je Gvozden Flego (SDP) rekao da ovdje nije riječ o indoktrinaciji, već o tome da djecu treba naučiti da poštuju različitost. Ginekolog Dubravko Lepušić upozorio je da mladež u seksualne odnose stupa već sa 16 godina te da ih je stoga nužno naučiti kako se zaštititi. (D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC/NL)

Intima i četvrti modul

Nekadašnja zastupnica HSS-a Marijana Petir smatra da se četvrtim modulom usađuju vrijednosti bitno drugačije od onih koje djeca uče od roditelja.

- To je kršenje ljudskih prava i djece i roditelja, rekla je Petir.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić ne bi željela da joj kći jednog dana kaže: "Ja sam cura samo zato što nemam muško spolovilo". Dekan Bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić dodao je da se četvrtim modulom ulazi u intimu.


Podijeli: Facebook Twiter