Saborska utrka Kajina i Hrelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podjela dužnosti, resora i utjecajnijih politickih mjesta pri kraju, ali još nije poznato koga ce sve vladajuca Kukuriku koalicija rasporediti na vodeca mjesta u Hrvatskom saboru. U medijima se kao kandidati za jednog od pet potpredsjednika Sabora ucestalo spominju dva ugledna istarska politicara - IDS-ov Damir Kajin te Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika - no još je uvijek neizvjesno hoce li netko od njih dvojice doista dobiti tako važno mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu.

Naime, ta imenovanja ovise o odluci jacih koalicijskih partnera, prije svega SDP-a, i vjerojatno ce se "uglaviti" neposredno pred prvu sjednicu sedmog saziva Hrvatskog sabora, koja ce se najvjerojatnije održati u utorak, 20. prosinca.

I Radoš u utrci?


Poznato je da mandatar nove Vlade, Zoran Milanovic, racuna na IDS-ovog ministra turizma Veljka Ostojica te da je ponudio ministarsko mjesto Silvanu Hrelji, koji je izjavio da mu je želja nastaviti rad u Saboru. Cini se da je taj HSU-ov ministarski mandat preuzeo HNS, koji je umirovljenike i uveo u Kukuriku koaliciju, te da su "mali partneri" u dvojbi hoce li dobiti još neko važno mjesto u administraciji.

"Ne ocekujem ništa, velika je jagma za funkcijama i ne ocekujem da je daju meni", rekao nam je Kajin, napomenuvši da "nitko s njim nije o tome razgovarao". "S Milanovicem, kojeg mogu dobiti kad hocu, kao i on mene, nisam o tome nikada razgovarao, ali naravno da ne bih odbio tu ponudu", podvlaci Kajin.

Hrelja je vec nekoliko puta objasnio da, zbog zdravstvenih razloga, ne može postati ministar, ali da nastavlja s radom u Hrvatskom saboru. Našem listu rekao je da treba nove zastupnike HSU-a, prije svega, nauciti poslu u Saboru, gdje ce njegova stranka, sa svoja tri zastupnika, imati klub.

Bez obzira na oprez Kajina i Hrelje koji su postali neocekivani takmaci u medijskoj utrci za potpredsjednika Hrvatskog sabora nije nemoguce da jedan od njih dobije tu važnu dužnost. U saborskim kuloarima cuje se da Kajin ima više šanse postati potpredsjednikom jer je jedan od najaktivnijih zastupnika u protekla tri mandata te je prepoznatljiv široj javnosti. Za Hrelju se smatra da ce dobiti predsjedanje jednim od važnijih saborskih odbora, vjerojatno onim za rad i socijalnu politiku.

Neki od odbora trebao bi dobiti i IDS, ciji je zastupnik Marin Brkaric u odlazecem sazivu vodio Odbor za turizam. S obzirom na to da IDS ima novog ministra turizma, vjerojatno ce nekom iz Kluba zastupnika te stranke - uz Kajina, tu su Valter Boljuncic i Giovanni Sponza - biti ponuden neki drugi od tridesetak saborskih odbora i povjerenstava.

Što se tice mjesta potpredsjednika Sabora, izvjesno je da ce tri mjesta dobiti vladajuca koalicija, a dva mjesta oporba. U vladajucoj koaliciji dva su mjesta, izvjesno je, SDP-ova, koji ce imati i predsjednika Hrvatskog sabora. Predsjednik bi, ako se nešto ne izmijeni, trebao biti Boris Šprem, a SDP-ovi potpredsjednici Josip Leko i Nenad Stazic. Treci "vladajuci" potpredsjednik birat ce se izmedu Kajina, Hrelje i HNS-ovog Joze Radoša.

Kosor "izgurala" Šeksa


Zanimljiva ce biti i podjela medu opozicijskim potpredsjednicima. Jedno mjesto pripada HDZ-u, dok bi drugo trebalo pripasti Hrvatskim laburistima. HDSSB to je mjesto, navodno, otklonio, a nije poznato mogu li zastupnici nacionalnih manjina racunati na atraktivnija mjesta. No, postane li potpredsjednica Sabora šefica HDZ-a Jadranka Kosor, nece ostati mjesta za "vjecnog" potpredsjednika Vladimira Šeksa, koji bi se potom trebao utješiti tek položajem šefa zastupnickog kluba svoje stranke. No, vec se nagada o "vezanoj trgovini" u HDZ-u - Šeks ce podržati Kosor za predsjednicu HDZ-a ako ostane potpredsjednik Sabora.

U svakom slucaju, kadrovska križaljka nove vlasti nije još do kraja popunjena. To pokazuje i podatak da mandatar Milanovic nije na Pantovcak donio popis ministara, ciju cemo konacnu verziju vidjeti neposredno pred potvrdivanje u parlamentu. Što se saborskih funkcija tice, o njima bi se više moglo doznati na sastanku vladajuce vecine i oporbene manjine krajem tjedna na Markovu trgu. (D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter