Saborska oporba: vladajuće zdravstvo ne zanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska oporba prozvala je danas zastupnike vladajuće koalicije da ih uopće ne zanima stanje u zdravstvenom sustavu koje se, tvrde, u godinu i pol dana koalicijske vlasti bitno pogoršalo. HDZ je, kaže bivši ministar zdravstva Darko Milinović, upozoravao da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava i to se dogodilo za mandata ministra Rajka Ostojića - povećane su liste čekanja, dug zdravstva i deficit državnoga proračuna.

Aktualnu vlast Milinović proziva da nije učinila ništa da promijeni stvari zbog kojih je prozivala HDZ-ovu vlast i spominje participacije u primarnoj zaštiti, dopunsko osiguranje, zatvaranje rodilišta itd. Niti jedan koalicijski klub ili zastupnik nije raspravljao o paketu zdravstvenih zakona i to najbolje razobličuje koliko je zdravstvo bitno vladajućima, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ).

Sabor je danas, naime, objedinjeno raspravio zakonske prijedoge o obveznom zdravstvenom osiguranju, zdravstvenoj zaštiti stranaca te provedbi uredbi EU iz područja prekursora za droge (supstance koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji), a o prijedlozima je raspravljala samo oporba. Oporba predbacuje ministru Ostojiću da im je pod izlikom usklađivanja s europskom regulativom "uvalio" potpuno novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, bez da je o njemu proveo javnu raspravu ili kontaktirao partnere. To je skandalozno, kaže Milinović, to je "još jedna prevara", dodaje Nansi Tirelli (Hrvatski laburisti). "Ovako gurati zakon pod izlikom usklađivanja nije dobro za nikoga, a najštetnije je za one na vlasti jer pokazuje, ne samo odnos prema zastupnicima, nego i prema svakom građaninu. Nisko i jadno", komentirala je Tireli.

Oporba, konkretno HDSSB, proziva ministra i zbog smjena u bolnicama. Slika hrvatskog zdravstva su i političke smjene u bolnicama, postavljanje partijskih kadrova, tvrdi Zoran Vinković (HDSSB). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter