Sabor za racionalizaciju u zapovjedništvu NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski su klubovi jutros podržali prijedlog odluke po kojoj bi se u sljedeće tri godine pripadnici Oružanih snaga RH, koji su na dužnostima u zapovjednoj strukturi NATO-a, po potrebi mogli poslati u operacije Sjevernoatlantskog saveza u inozemstvu.

Odluka je u skladu s racionalizacijom i reformom zapovjedne strukture NATO-a, a u takve operacije istodobno će se moći poslati najviše 20 pripadnika Oružanih snaga na zadaće koje su u sklopu njihovih sadašnjih dužnosti.

- Ovakve odluke treba podržati, jer Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga omogućuju bolji formalni i neformalni uvid u ono što se događa na terenu, ocijenio je Davor Božinović (HDZ).

Uvjeren je da će se hrvatski vojnici u NATO-ovim operacijama puno brže prilagođavati ako među zapovjednicima budu imali nekog iz Hrvatske.

Podsjetio je da je u zapovjedništvu NATO-a za sada 16 pripadnika Oružanih snaga te ocijenio da Hrvatska mora raditi na kvaliteti sustava, da bi se uvijek iznova u tom dijelu dokazivala.

Odluku su podržali i Dunja Špoljar (SDP) i HDSSB-ov Boro Grubišić, koji su podsjetili da Hrvatska otpočetka podržava racionalizaciju zapovjedne strukture NATO-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter