Sabor, Vlada i Ustavni sud u prijeporu oko braka

Udruga 'U ime obitelji' potpisivanje je organizirala na više tisuća lokacija (R. ŠUVAR/CROPIX)
Udruga 'U ime obitelji' potpisivanje je organizirala na više tisuća lokacija (R. ŠUVAR/CROPIX)

Inicijativa konzervativne udruge "U ime obitelji", koja će se najvjerojatnije prometnuti u referendum građana, izazvala je neočekivanu ustavnu i političku krizu u Hrvatskoj.

Najvažniji prijepor, u koji su uključeni Ustavni sud, Hrvatski sabor, Vlada, pravni stručnjaci i ustavotvorci, nije, kako se očekivalo, sam sadržaj zahtjeva da se u Ustav RH ubaci definicija da je brak zajednica muškarca i žene, nego način i procedura kako da se to učini.

Najžešće polemike vode se o tome treba li rezultate referenduma, izjasne li se na njemu građani za uvođenje te definicije braka (a koja je suštinski protiv institucionalizacije istospolnih bračnih veza) automatski upisati u Ustav, donijeti posebni ustavni zakon, ili rezultate referendume treba tek izglasati dvotrećinska parlamentarna većina i tako ih upisati u ustavni tekst.

Vlada ili saborski odbor mogu predložiti da ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja da Ustavni sud, što će potrajati nekoliko mjeseci. "Propusti" li Ustavni sud referendumsko pitanje, koje danas u sirovoj inačici glasi "Treba li u Ustav upisati brak kao životnu zajednicu muškarca i žene", dolazi do raspisivanja referenduma. Njega raspisuje Hrvatski sabor - čija većina to ne mora učiniti, ako po njihovom mišljenju on zadire u poštovanje ljudskih prava. To mogućnost najavio je i Peđa Grbin.

Kao najveći problem inicijatora referenduma navodi se činjenica da oni svoje pitanje nisu formulirali kao ustavni amandman, koji bi se upisao u precizno određeni dio Ustava.

Zaprime li dužnosnici Hrvatskog sabora danas, u srijedu, potpise "U ime obitelji", o njihovoj će sudbini početi odlučivati tek nakon ljetne stanke u radu parlamenta. Dakle, nakon 15. rujna. (piše D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter