Sabor: Većina klubova podupire zakon o trošarinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski klubovi uglavnom su danas podržali prijedlog novog Zakona o trošarinama, no HDZ je svoju potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana po kojemu bi se iznosi trošarina na električnu energiju i plin određivali ovisno o tome je li riječ o poslovnoj ili neposlovnoj upotrebi.

Ivo Jelušić (SDP) rekao je kako vjeruje da će skuplje cigarete ponukati dio pušača da prestanu, ili barem smanje pušenje - ulaskom Hrvatske u EU minimalna trošarina na jednu kutiju cigareta bit će 10 kuna, a krajem 2017. godine, kada će hrvatski sustav trošarina u cijelosti biti usklađen s onim u EU, minimalna trošarina iznosit će 13 kuna.

"I raspoloženje u europskom društvu danas je da pušenje nije "in". Nije ovo nikakvo penaliziranje, nego je taka stav u Europi i svijetu", poručio je.

Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) rekao je kako se zakonom s direktivama EU usklađuje sustav oporezivanja štetnog luksuza (duhan i alkohol) te prekomjernog trošenja energije.

Izrazio je uvjerenje da će se veći dio hrvatskih pušača u idućih nekoliko godina "odučiti od pušenja", s obzirom na to da se cijena jedne kutije cigareta u EU prosječno kreće oko 5,20 eura ili 40 kuna, dakle duplo više nego trenutno u Hrvatskoj.

"Oni koji nemaju više neće imati utjehu u dimu da si malo uljepšaju dan, a slična situacija je i s alkoholom", poručio je Vuljanić, na što mu je replicirao Stjepan Milinković (HDZ), ističući kako je apsolutno protiv takvog uljepšavanja dana "jer nam je poznato kolika je smrtnost takvih uljepšivača dana".

Zoran Vinković rekao je kako su u HDSSB-u svjesni potrebe usklađivanja s propisima EU, ali ih smeta što je vladajuća hrvatska politika, tvrdi, dovela do toga da se ulazak u EU navodi kao jedini izlaz iz krize.

"S obzirom na to da Slovenci imaju velike probleme u svom parlamentu, sumnjam da će se proces ratifikacije završiti na vrijeme i ne vjerujem da ćemo 1. srpnja ući u EU", poručio je.

S obzirom na to da od početka godine posjedovanje droga više nije kazneno djelo, Vinković pretpostavlja da će pušači doskočiti rastu cijena cigareta "pa će umjesto cigareta početi pušiti travu".

"To je jedina olakšica koju smo dobili do sada - pušite marihuanu i nećete biti kažnjeni", rekao je Vinković.

Martina Dalić se u ime HDZ-a složila da se predloženim zakonom ispunjavaju europske obveze, ali i prigovorila što zakon ne iskorištava mogućnost olakšice i izuzeća koje postoje i u europskim direktivama s kojima se zakon usklađuje.

U tom je smislu najavila amandman po kojemu bi se visina trošarina na plin i električnu energiju određivala ovisno o tome radi li se o poslovnoj ili neposlovnoj upotrebi, a o prihvaćanju ili neprihvaćanju tog amandmana ovisit će i potpora HDZ-a predloženom zakonu.

Naglasila je kako direktive EU dopuštaju da trošarine u poslovnoj upotrebi tih energenata budu manje nego u neposlovnoj, prozivajući Vladu kako ne stoje njezine tvrdnje kako je poslovnu i neposlovnu upotrebu teško razgraničiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter