Sabor usvojio državni proračun za iduću godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u četvrtak je, nakon što je odbio svih 132 amandmana, većinom glasova usvojio državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Za prvi proračun Vlade premijera Andreja Plenkovića, nakon maratonskog izjašnjavanja, glasovalo je 86 zastupnika, 37 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Podnijeti amandmani zahtijevaju povećanje rashoda za više od 9 milijardi kuna, to nije moguće prihvatiti, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Najviše amandmana podnijeli su SDP i HNS, a iz redova saborske većine stigla su tri. Financijski najteži bili su amandmani Ivana Lovrinovića, zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku (10 milijardi kuna), te SDP-ova Predraga Matića (5 milijardi kuna).

Proračunski prihodi za iduću godinu planirani su na razini od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna i deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a. Proračun se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme čija primjena počinje početkom iduće godine.

Porezni su prihodi projicirani u iznosu od 72,8 milijardi kuna, a kod najizdašnijeg poreznog prihoda PDV-a očekuje se rast od 4 posto, na 46,2 milijarde kuna.

Proračunski rashodi trebali bi iznositi 128,4 milijarde kuna, što je 6,7 milijardi kuna ili 5, 48 posto više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Najviše čine naknade građanima i kućanstvima - 46,1 milijarde kuna. Pritom rashodi za mirovine rastu 1,6 posto ili gotovo 600 milijuna kuna. Za oko 150 milijuna kuna rastu i troškovi za više porodiljne naknade, kao i troškovi povezani uz prava hrvatskih branitelja.

Rashodi za zaposlene u idućoj bi godini trebali iznositi 26,4 milijarde kuna i u odnosu na ovu godinu rastu za 702 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter