Sabor: Uspješan "Mrsićev model" zapošljavanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar rada i mirovinskog sustav Mirando Mrsić pohvalio se danas dobrim rezultatima mjere rada bez zasnivanja radnog odnosa.

Po prvim analizama, od 4.500 mladih ljudi koji su završili tu godinu stjecanja iskustva, 60 posto njih zaposlilo se u roku od šest mjeseci ili godinu dana, rekao je Mrsić predstavljajući Vladin prijedlog da se izmjeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Bez te godine, kaže ministar, oni ne bi imali nikakvu šansu zaposliti se jer poslodavci ne otvaraju pripravnička mjesta, oni ne mogu dobiti godinu dana radnog iskustva, a svi natječaji ili većina njih traži osobu s najmanje jednom godinom radnog iskustva.

I HDSSB drži da se ta mjera pokazala dobrom. "Bolje da smo mladima dali priliku raditi nego da nam sjede po kafićima i piju", kaže Josip Salapić (HDSSB) i upozorava da je loše što mladi nemaju kamo kad odrade tu godinu.

Ministar Mrsić pojasnio je da će se izmjenama tog zakona osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost omogućiti stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pod uvjetom da su djelatnost prestalw obavljati zbog opravdanih razloga. Trajanje prava na naknadu ovisit će o vremenu provedenom u sustavu osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a visina naknade o osnovici za plaćanje doprinosa za obvezno osiguranje.

Prema tome, osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost postat će obveznici plaćanja doprinosa za zapošljavanje, precizirao je Mrsić. Ministar kaže da je to jedna od najvećih novosti u zakonu te da se time ispunjava obećanje da će obrtnici, ribari i svi koji imaju obrt dobiti priliku da, kad zatvore obrt, imaju pravo na naknadu putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Novost je i da će od 1. siječnja 2014. biti ukinuto obvezno mjesečno javljanje na Zavod za zapošljavanje jer se ta mjera pokazala neučinkovitom. Umjesto toga, kaže Mrsić, inzistirat će se na individualnim savjetovanjima, na tome da se nezaposleni što više susreću sa svojim savjetnikom.

Duje Marasović (HDZ) skrenuo je pozornost da Vlada nije platila staž liječnicima i medicinskom osoblju godinu i pol. Zaustavili su stotine doktora i sve medicinsko osoblje da ne može stažirati ni polagati stručni ispit, kaže Marasović.

Zbog opsega izmjena (54 od 79 članaka) zakona, Branka Juričev-Martinčev (HDZ) pitala je zašto se ne ide na novi zakon, a na tom je tragu i razmišljanje nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji, uz to, upozorava na nezavidnu situaciju vlasnika malih trgovačkih društava koji su, tvrdi, u težoj situaciji od radnika koji rade kod njih. "U Hrvatskoj je najbolje raditi u lokalnoj samoupravi ili državnoj, odnosno javnoj službi", zaključio je Kajin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter