Sabor ukida povlaštene mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor ce svoju prvu redovnu sjednicu u novom sazivu poceti 18. sijecnja. Na dnevnom je redu trenutno sedam tocaka, ali ocekuju se i neke nove, primjerice zakonske izmjene kojima ce se ukinuti takozvane povlaštene mirovine za zastupnike, clanove Vlade i suce Ustavnog suda. To je novinarima nakon sjednice predsjedništva Sabora u utorak rekao novi prvi covjek parlamenta Boris Šprem.

- Koliko sam informiran, priprema se Zakon o ukidanju mirovina. On je vec u grubim konturama i završen. Ici ce prema Vladi od nadležnog ministarstva. Ocekuje se da ce to na ovoj sjednici Hrvatskog sabora biti i usvojeno, izjavio je Šprem.

Na dnevnom redu je i Vladina informacija o rezultatima i tijeku pregovora Hrvatske i EU-a, a o cemu ce zastupnici raspravljati 19. sijecnja. Sve su se parlamentarne stranke krajem prošle godine na izvanrednoj saborskoj sjednici usuglasile da ce se na prvoj redovnoj sjednici tematski raspravljati o hrvatskom clanstvu u EU-u. Sjednica ce poceti aktualnim prijepodnevom, a nakon toga trebat ce odraditi posao oko imenovanja predsjednika, potpredsjednika i clanova saborskih odbora.

- Takvih je odbora više od 20, a njihovo je konstituiranje nužno kako bi se osigurale pretpostavke za nastavak rada Sabora buduci da odbori za vanjsku politiku i europske integracije trebaju raspraviti informaciju Vlade o clanstvu u EU-u, rekao je Šprem. Na dnevnom redu su i izvješca o radu regulatornih tijela Državnog odvjetništva, Hrvatske narodne banke, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Fine.

Šprem je rekao da je od 1. sijecnja pet saborskih službenika otišlo u mirovinu te da ce njih još petero to uciniti do kraja godine.

- Dakle, ako s 245 ljudi, koliko sada imamo zaposlenih, dodemo na 235 za godinu dana, mi smo ucinili puno, a nismo radili rezove. Ali trudimo se da se ljudi ne zapošljavaju po raznim linijama kao što je to do sada bilo, rekao je Šprem. (Z. CRNCEC/NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter