Sabor: Svečano za 22. obljetnicu neovisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko pozvao je danas sa svečanog obilježavanja 22. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, da nam događaji od prije 22 godine budu putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru.

"Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka", istaknuo je Leko na svečanoj sjednici kojom je Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država, i taj se dan obilježava kao Dan neovisnosti.

Predsjednik Sabora naglasio je da je već 8. listopada 1991. bila definirana upravo ova naša današnja Hrvatska kakvu je poznamo: kao samostalna, demokratska država s visokim stupnjem zaštite temeljnih ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te članica svih najvažnijih međunarodnih organizacija, a sada i punopravna članica EU-a te regionalni čimbenik mira i stabilnosti.

Sve to, podsjeća, Hrvatska i njeni građani uspjeli su usprkos ratu i ratnim razaranjima te poslijeratnoj obnovi. "To je dobar temelj za nove nade i novi optimizam", naglasio je Leko.

Poručio je da trebamo biti ponosni na postignuto, ali da se ne trebamo zanositi i umišljati da smo sve ostvarili. Naglasio je da je pred Hrvatskom i njenim građanima još puno posla u izgradnji gospodarski uspješnog i socijalno pravednog društva.

Dan neovisnosti, ističe Leko, dobra je prigoda za prisjećanje na silne žrtve, strahovita stradanja i patnje, na hrvatske branitelje i sve stradalnike Domovinskog rata. Prigoda je to za prisjećanje na "blatne rovove, na mjesece provedene u vlažnim i hladnim podrumima pod kišom granata, na plač ranjene djece, na smrad ratnih zgarišta".

"To je cijena naše slobode, danak u krvi bez kojeg teško da bismo mogli sjediti ovdje danas u miru", rekao je Leko.

Predsjednik Hrvatskoga sabora podsjetio je da u sabornici sjede i zastupnici koji su i sami aktivno sudjelovali u donošenju najvažnijih odluka na putu neovisnoti Hrvatske te im zahvalio na mudrosti i vizionarstvu.

Kratkoj svečanosti u Saboru, uz zastupnike, bivše predsjednike Hrvatskoga sabora i Vlada RH, prisustvovali su i predstavnici političkog, javnog, vjerskog života. Predsjednici Republike i Vlade poslali su svoje izaslanike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter