Sabor: Rigorozne kazne za neadekvatan prijevoz djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnici zauzeli su se prijepodne za oštrije kažnjavanje prijevoznika koji u neodgovarajućim autobusima prevoze djecu te "divljih" kombi prijevoznika i zatražili povećanje broja prometnih inspektora.

Zastupnici su to poručili raspravljajući o Vladinu konačnom prijedlogu Zakona o inspekciji cestovnog prometa i cesta, koji je, kao rijetko koji, dobio potporu i vlasti i oporbe.

Splitsko-dalmatinska županija ima 55 gradova i općina i samo jednog inspektora, kazao je Ante Sanader (HDZ). Veliki su problem, upozorio je, autobusi koji prevoze djecu u ruralnim dijelovima županije, jer prijevoznici na natječajima ponude jedne uvjete, a onda voze sasvim drugim, odnosno u neadekvatnim autobusima.

"To bi trebalo rigoroznije riješiti, odnosno oduzeti im licence i zabraniti prijevoz kad ih se nađe", poručio je Sanader, skrećući pozornost i na problem "divljeg" kombi prijevoza u Splitu.

Predloženi zakon osigurava kvalitetniji inspekcijski nadzor, uvjerava SDP-ovac Tomislav Žagar, zadovoljan činjenicom da će se rad domaće prometne inspekcije uskladiti s praksom rada prometne inspekcije u članicama EU-a.

Po predmetnom zakonskom prijedlogu proširile bi se ovlasti inspektora, uvela trajna specijalistička edukacija inspektora, kontrola informacijskih sustava i baze podataka prijevoznika, kontrola tereta u i na vozilu, itd. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter