Sabor raspravlja o Zakonu o prostornom uređenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor poslijepodne je počeo raspravu o prijedlogu Zakona o prostornom uređenju, a ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kao najveću vrijednost tog zakona istaknula je Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU), pohvalivši se da je u njemu već više od pola prostornih planova.

- Svatko će u bilo kojem času moći doći do podataka o tome što se na njegovoj nekretnini planira, a danas za to morate okrenuti tri telefona i potrošiti jedne cipele da obiđete sve i vidite što je planirano, rekla je Mrak Taritaš.

Naglasila je da će se na ISPU naći i sve javne rasprave o izmjenama prostornih planova, svaka izmjena i svaki novi prostorni plan.

Kao značajnu novost istaknula je i odredbu po kojoj će područja na kojima su predviđene gospodarske zone prestati biti građevinska ako u pet godina ne započne njihovo osnovno komunalno opremanje.

- Planirani hektari moći će se preseliti na drugu lokaciju, čime želimo osigurati racionalno upravljanje prostorom, rekla je ministrica.

Naglasila je da zakon propisuje i odgovornost onih koji izdaju dokumente, ocijenivši da "danas imamo formalnu, ali ne i suštinsku odgovornost". Obrazložila je da će projektanti svojim potpisom jamčiti da je projekt usklađen sa zakonom.

Ministarstvo će, u slučajevima kad poništi rješenje u prvom stupnju a zatim mu se ponovno vrati isto rješenje, moći pokrenuti postupak protiv onoga tko je takvo rješenje potpisao.

Kazala je da će se stegovni postupak moći pokrenuti i protiv referenta koji izda lokacijsku dozvolu na prostoru na kojem ju nije moguće izdati.

Zakon uvodi i novi sustav prostornog planiranja, u kojem će državni prostorni plan definirati objekte od važnosti za državu - poljoprivredno i šumsko zemljište, infrastrukturu i gospodarske zone važne za razvoj države.

Ministrica Mrak Taritaš je naglasila da će to biti mali broj zona, a koliko točno, definirat će se strategijom razvoja prostornog planiranja.

Županijski prostorni planovi definirat će objekte i zahvate važne za županiju, a gradovi i općine suvereno će upravljati svojim građevinskim područjima. Lokalna zajednica sama će definirati i gospodarske zone do određene površine, koje se sada definiraju županijskim prostornim planom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter