Sabor prihvatio Zakon o radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor je danas usvojio novi Zakon o radu pri cemu su od prisutnih 79 zastupnika protiv bili Silvano Hrelja (HSU) i Daniel Srb (HSP), dok su zastupnici SDP-a, HNS-a, IDS-a te nezavisni Dragutin Lesar napustili sabornicu, nazivajuci novi zakon antiradnickim.

Izglasani Zakon je dio hrvatskoga uskladivanja s EU standardima cime se zadovoljavaju uvjeti za zatvaranje 19. pregovarackog poglavlja Socijalna politika i zapošljavanje.

Uz novi Zakon o radu, usvojen je i amandman Vlade po kojemu poslodavac trudnici ne smije odrediti nocni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni lijecnik. Novim je zakonom definirano i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog. Godišnji odmor trajao bi najmanje cetiri tjedna, a do sada je trajao 18 dana.

Glasanju su prethodile višednevne rasprave i izjašnjavanja o amandmanima. Medu spornim tockama našao se institut ugovora na odredeno vrijeme, pri cemu je SDP predlagao da se ugovor može potpisati na jednu, a ne na tri godine. Vlada tu ideju na kraju ipak nije prihvatila, no ministar gospodarstva ?uro Popijac novinarima je objasnio da do promjena ipak možda dode.

"U Vladi smo dogovorili da cemo dati jednu inicijativu da se putem kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru ucini prvi korak. Kolektivnim pregovaranjem i kolektivnim ugovorima probat cemo pomaknuti tu granicu od tri godine na neko drugo vrijeme koje ce dogovoriti sindikati i poslodavci", rekao je Popijac.

"Sve ono što su sada predlagale oporba i koalicija bit ce sasvim sigurno predmet razgovora u sljedecem krugu. Ti su prijedlozi dobri i sve ono što je prihvatljivo i pridonosi boljim uvjetima na tržištu rada bit ce razmatrano i ugradeno", optimistican je Popijac.


Podijeli: Facebook Twiter