Sabor: Otvorena knjiga žalosti za Borisa Šprema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jutros je u Saboru otvorena knjiga žalosti za predsjednika Sabora Borisa Šprema, u koju se prvi upisao predsjednik RH Ivo Josipović.

"Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, bio je izuzetan političar i državnik, bio je dobar čovjek i iskren prijatelj.  Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos.

Izražavam sućut i obitelji Borisa Šprema, njegovim prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno. 

Mnogi su ga poštivali i voljeli kao političara i kao čovjeka jer je bio domoljub, staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti, prije svega, osobu dostojnu poštovanja.

Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. 

Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima. Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim. 

S poštovanjem i ljubavlju uvijek ću se sjećati Borisa Šprema, dobrog čovjeka i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora", napisao je u knjigu žalosti predsjednik Josipović.

Premijer Zoran Milanović upisao se u knjigu žalosti.

"Dragi Borise, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost. U ovih desetak godina našeg poznanstva i prijateljstva, puno toga nas je zbližlo. Nedostajat ćeš puno", napisao je premijer Milanović.

U knjigu žalosti, koja je jutros u Hrvatskom saboru otvorena za predsjednika Sabora Borisa Šprema upisali su se, među ostalima, potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Neven Mimica, potpredsjednici Sabora Josip Leko i Nenad Stazić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

U knjigu žalosti upisali su se i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Među oporbenim političarima, u knjigu žalosti prva se upisala zastupnica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter