Sabor odustao od javnih ovršitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski je sabor jednoglasno donio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Većinom glasova donesen je novi Ovršni zakon, kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja. Po novom će zakonu javni bilježnici voditi registar zadužnica, a novčane kazne i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka.

Većinom glasova izmijenjen je Zakon o potrošačkom kreditiranju koji bi potrošače trebao zaštiti od nepovoljnih uvjeta kreditiranja uslijed jednostranih promjena kamatnih stopa. Banke će ubuduće kod utvrđivanja promjenjive kamatne stope morati jasno definirati parametre na temelju kojih se stopa može mijenjati, a potrošaču se omogućuje i da u roku od tri mjeseca od primitka obavijesti o povećanju kamatne stope bez naknade prijevremeno otplati kredit.

Izmjenama Zakona o poreznoj upravi osnovan je posebni područni ured Porezne uprave, koji će se baviti samo velikim poreznim obveznicima. Izmijenjeni su i dopunjeni i zakoni o kreditnim institucijama te o preuzimanju dioničkih društava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter