Sabor: Odbijen amandman za sanaciju pulskog lukobrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz oporbenih zahtjeva, odnosno amandmana namijenjenih lokalnim infrastrukturnim projektima nije u četvrtak uspio 'ući' u državni proračun za iduću godinu - prvo ih je odbila Vlada, a potom i Hrvatski sabor koji čitavo prijepodne glasuje o amandmanima, ne prihvativši ni jedan.

Neupitna je važnost Koridora Vc, no to je projekt Hrvatskih autocesta, ne financira se iz državnog proračuna, odgovorio je ministar prometa Oleg Butković zastupnicima iz Kluba HNS-a, koji su tražili da se za Koridor Vc (dionicu autoceste A5 s Mađarskom, Beli Manastir-Osijek) osigura sto milijuna kuna.

Butković je odbio i amandmane Franka Vidovića (SDP) namijenjene uređenju više prometnih čvorova na Jadranskoj magistrali, poput Dubrava-Šibenik, Njivice, Ražine itd.

Bolje nisu prošli ni amandmani IDS-a predviđeni potpori za lučku upravu Pula, odnosno za sanaciju lukobrana u iznosu od 25 milijuna kuna. Lukobran je rađen za doba Austro-ugarske, u njegovu sanaciju sada treba uložiti, jer se njegovom rekonstrukcijom stvaraju uvjeti za razvoj tog područja, tumačio je Boris Miletić (IDS), ali bez učinka na Vladu i saborsku većinu.

Na IDS-ov zahtjev od pet milijuna kuna za potporu lučkoj upravi Rabac za izgradnju lukobrana, ministar Butković odgovara da Ministarstvo "ima 50 milijuna kuna", da Rabac treba pripremiti dokumentaciju i aplicirati prema Ministarstvu.

Dokumentaciju imamo punih 10 godina, no nikad nismo dobili pozitivno očitovanje, odgovara IDS-ovac Tulio Demetlika i dodaje da Istra, koja danas u proračun daje 800 milijuna kuna više, nakon deset godina zaslužuje da joj država dade potporu za to.

Loše su prošli i 'kulturni' amandmani, među njima i trojice SDP-ovaca Željka Jovanovića, Damira Tomića i Domagoja Hajdukovića da država za primjereno vanjsko osvjetljenje Đakovačke katedrale osigura tri milijuna kuna.

HDZ-ova Vlada do 2011. Đakovu je oduzela općinski sud, rodilište, ergelu preselila u Lipik, a ovom simboličnom gestom od tri milijuna za katedralu Vlada sljednica bi se iskupila, argumentirao je Tomić.

Trojica zastupnika tražili su i povećanje subvencije (sa 7,7 milijuna na devet milijuna kuna) Državnoj ergeli Đakovo, ali nisu za to dobili potporu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter