Sabor: Obrana hrvatskog mlijeka i udar na HNB

Oštro kritizirao Ministarstvo poljoprivrede zbog afere mlijeko – Branko Vukšić (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
Oštro kritizirao Ministarstvo poljoprivrede zbog afere mlijeko – Branko Vukšić (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Zastupnik hrvatskih laburista Branko Vukšić danas je u Saboru oštro kritizirao Ministarstvo poljoprivrede jer bez potrebnih ispitivanja ustvrdilo da kontaminirano trajno mlijeko Dukata i Vindije ima porijeklo u farmama hrvatskih proizvođača.

- Kada bi tome zaista bilo tako, zatrovani bi nam bili i sirevi i mliječni proizvodi. A stvar je u tome da je zatrovano uvozno mlijeko koje je u Hrvatsku stiglo već prerađeno. Je li Ministarstvo poljoprivrede postalo ministarstvo mljekarskih uvoznika ili ministarstvo Ivice Todorića? Zašto se s tolikom sigurnošću bez potrebnih provjera svaljuje krivica na domaćeg seljaka i čemu tolika žurba u osudi, rekao je Vukšić nakon stanke koju je zatražila njegova stranka koja je zatražila da se u saboru u vezi s tim pojavi u Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Vukšić se upitao kako Ministarstvo zna da "Vindija i Dukat nisu uvezli to mlijeko koje je i u BiH ocijenjeno kao loše za zdravlje građana".

- Ili smo toliki poltroni da se ne usudimo čak ni posumnjati u ono što nam dolazi iz EU-a, rekao je Vukšić.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da je u tijeku postupak utvrđivanja činjenica, te da se treba pričekati da se dobiju prave informacije.

Nakon toga Sabor se okrenuo Polugodišnjoj informaciju HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvih šest mjeseci 2012.

Zamjenik guvernera HNB-a Relja Martić rekao je da je investiranje privatnog kapitala u izvozne poslove jedini način izlaska iz krize.

- Mogućnosti financiranja deficita proračuna su sve teže i nema drugog izbora nego ga smanjiti. I to ne preko prihodovne strane jer se ona teško može povećati. Ako domaća štednja nije dovoljno velika za investicije, ako više ne možemo povećati dug, onda je odgovor očit. Jedini je izlaz da se stvore uvjeti za investiranje privatnog kapitala u izvozne poslove, rekao je Martić. Boro Grubišić (HDSSB) rekao je da HNB nije učinio ništa da se poveća BDP i smanji nezaposlenost.

- HNB je potpuno otuđena ustanova od svih tokova života u Hrvatskoj, rekao je Grubišić. Laburist Branko Vukšić rekao je da HNB ne može biti izuzet odgovornosti za lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, a Martina Dalić (HDZ) zamjerila je HNB-u što u informaciji ne donosi odgovor na pitanje je li monetarna politika mogla bolje i više. (Z. CRNČEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter