Sabor o trošarinama na luksuzna vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski je sabor jutros nastavio zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, kojima se uvode nove više cjenovne kategorije vozila s vecim trošarinama.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Maric uvodno je kazao da se zakonskim izmjenama izjednacava porezna osnovica kod oporezivanja svih spomenutih vozila, kako uvoznih, tako i proizvedenih u Hrvatskoj, i to prema njihovoj vrijednosti.

Predlaže se, naime, izjednacavanje kriterija oporezivanja plovila i zrakoplova s osobnim automobilima i motociklima, te se porezna osovica sada utvrduje prema vrijednosti, a ne više prema dužini plovila, odnosno broju sjedala u zrakoplovu.

Kolicinski pokazatelji tako se zamjenjuju vrijednosnim, cime je, kaže Maric, podignut stupanj pravednosti oporezivanja, odnosno dodatno pojacan karakter oporezivanja prema ekonomskoj snazi. To znaci da ce kupci skupljih osobnih automobila i motocikala, plovila i zrakoplova, i u relativnom i u apsolutnom iznosu, snositi veci porezni teret.

Novim osobnim automobilom i motociklom smatrao bi se osobni automobil i motocikl koji nije bio registriran i korišten.

Porezna osnovica posebnog poreza na osobne automobile, motocikle, plovila i zrakoplove jest prodajna cijena (to je u smislu ovoga Zakona cijena bez PDV-a) te carinska vrijednost uvecana za iznos carine pri uvozu.

Predlaže se i povecanje visina novcanih kazni za ucinjene prekršaje - najniža kazna bi umjesto sadašnjih 500 kuna iznosila 5000 kuna, a najviša umjesto 50.000 kuna bila bi 500.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter