Sabor o prebacivanju sjedišta županije u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U manje od sat vremena Hrvatski je sabor u utorak "odradio" čak četiri točke dnevnog reda, a toliko je i zastupnika ostalo na posljednjoj raspravi, na kojoj se nije pojavio ni sam predlagatelj, IDS-ov zatupnik Valter Boljunčić.

"To što nema predlagatelja pokazuje koliko mu je točka doista važna", komentirao je nezavisni zastupnik Damir Kajin.

Boljunčićeve prijedloge da se Pazinu vrati sjedište trgovačkog suda, a da se sjedište Istarske županije iz Pazina prebaci u Pulu i SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat protumačila je kao predizborno politikantsvo.

O prijedlogu Hrvatskih laburista da se državnim dužnosnicima plaće smanje za 21 posto vladajući se nisu izjašnjavali, a Đurđica Sumrak (HDZ) kazala je kako bi njezina stranka podržala taj zakon "kad bi se taj novac potrošio na otvaranje proizvodnog pogona koji će zaposliti 50 ljudi".

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti po kojima bi se, u slučaju da neki zastupnik napusti stranku ili iz nje bude izbačen, novac koji je stranka dobila za njega morao vratiti u državni proračun.

Ministar uprave Arsen Bauk smatra da nezavisni zastupnici uopće ne bi trebali dobivati novac za političku aktivnost, nego samo naknadu za troškove promidžbe.

"Tu postoji dilema. Ako je zastupnik izabran kao nezavisni, na primjer da se Damir Kajin kandidirao kao nezavisni, a ja kažem da tada uopće ne bi bio zastupnik", kazao je Bauk i izazvao Kajinovu reakciju.

"Možete govoriti u svoje ime, a ja mislim da bih prošao i tada i sada", kazao je Kajin.

I Jadranki Kosor neobično je što Bauk sumnja u Kajinovu popularnost među biračima.

"To je vrlo neobično, s obzirom da je vaša stranka čvrsto stala iza Kajina kao kandidata za župana", rekla je Kosor, koja, za razliku od Bauka, smatra da bi Kajin i kao nezavisni kandidat dobio dovoljnu potporu birača da uđe u Sabor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter