Sabor o lovstvu i štetama od divljači

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Prijedlog da lovoovlaštenici, mahom lovačka društva, odgovaraju za štetu koju nanese divljač, neovisno boravi li u lovištu stalno ili povremeno, podijelila je u ponedjeljak saborsku poziciju i opoziciju, jednima je prihvatljiv, drugi ga kritiziraju.

Sabor je raspravio izmjene Zakona o lovstvu kojima se proširuje razdoblje zabrane lova pernate divljači u svim stadijima razmnožavanja te propisuje odgovornost lovoovlaštenika za štete od divljači u skladu s odlukom Ustavnog suda.

Po starom zakonu, lovoovlaštenici nisu snosili štetu koju bi počinila divljač koja nije stalno bila u lovištu i za koju nisu imali dozvolu za eksploatiranje, a po novom će snosititi, neovisno je li divljač u lovno gospodarskoj osnovi, odnosno boravi li stalno u lovištu.

Za HDZ predložene su izmjene "itekako poželjne". One nisu ništa puno novog i naš Klub će ih prihvatiti, rekao je Tomislav Klarić.

Nisu sva lovačka društva velika i bogata

Lovačka društva upozoravaju da je zbog spomenutih šteta stanje alarmantno, kaže SDP-ov Domagoj Hajduković, spominjući primjer malog lovačkog društva iz Slavonije kojemu zbog nekoliko sporova i šteta prijeti gašenje. Nisu sva društva velika i bogata, ističe zastupnik i navodi kako društva imaju problem s osiguranjem. Nitko ih neće osigurati, osiguravateljske kuće to im u pravilu nude jednom i nikad više, upozorava.

Klarić nudi rješenje problema naleta divljači na vozilo. Najjednostavnije je, kaže, da se kod osiguranja vozila plati određeni iznos, nekih 50-ak kuna, tako bi se zaštitilo lovačko društvo, ali i vlasnik vozila.

Iako izmjene koje je predložila Vlada naziva "svetom vodicom", Mariju Habeku (SDP) sviđa se Klarićeva ideja. Naleti na divljač veliki su problem, europska praksa je takva da se to ugradi u neko osnovno osiguranje, no kod nas osiguravateljske kuće nerado daju takva osiguranja, navodi zastupnik.

I Branko Hrg (Klub HDS-a) suglasan je kako je to težak problem i kako ga treba riješiti, jer će brojne lovačke udruge dovesti do uništenja, no pita se trebaju li vlasnici vozila, uz sve namete plaćati i dodatni – osiguranje od naleta divljači.

I HSS-ov Davor Vlaović upozorava da mala lovačka društva nemaju novca za platiti štetu, poziva da novi zakon koji se priprema riješi i pitanje štete na usjevima te da ga se uskladi sa zakonom oružju pa da lovci, umjesto svakih pet, liječnički pregled obavljaju svakih 10 godina. Pregled stoji od 700 do tisuću kuna što je, kaže, skupo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter